Ne zamandır açık olduğu bilinmeyen ve sürekli çalındığı iddia edilen Mamak'taki rögar kapağı ihmali semt pazarına atık meyve ve sebzeleri toplamak için ailesiyle gelen 6 yaşındaki Suriyeli Salih'in hayatına mal oldu. Kapağı açık bırakılan kanalizasyon kuyusuna düşerek hayatını kaybeden çocuğun ardından kuyunun kapağı kapatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 yaşındaki Suriyeli Salih Alişeyhhüseyin'in Mamak'taki semt pazarında ailesiyle atık meyve ve sebzeleri toplarken kapağı açık bırakılan rögara düşerek ölmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca açılan soruşturma kapsamında, baba Hasan Alişeyhhüseyin, tercüman aracılığıyla polise ifade verdi. Baba Alişeyhhüseyin ifadesinde, oğlunun pazarda bir anda kaybolduğunu, rögar kapağının açık olduğunu gördüklerini, içine baktıklarını ancak çocuğu göremediklerini anlattı. Alişeyhhüseyin, oğlunun cesedinin daha sonra polislerce bulunduğunu dile getirdi. Soruşturma çerçevesinde rögar kapağının açık kalmasında kusurun kimde olduğunun araştırılacağı öğrenildi. Suriyeli küçük Salih'in cesedi, düştüğü belirlenen rögarın aktığı Hatip Çayı'nda Ankara Emniyet Müdürlüğü Sualtı Arama Kurtarma Ekibi tarafından bulunmuştu.
HEMEN YENİ KAPAK TAKILDI
RÖGAR kapaklarının çalınmasını konu alan haber yapmak için okuyucularımız adına SABAH Ankara olarak Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'ni (ASKİ) aradık. Rögar kapaklarının kontrol edilip edilmediğini ve hırsızlık ihbarlarını sorduk. Ancak ASKİ yetkilileri Büyükşehir Belediyesi'nden onay gelmeden bilgi paylaşamayacaklarını söyledi. Salih'in düştüğü rögarın ne kadar zamandır açık olduğu henüz belirlenemedi. ASKİ küçük Salih'in cesedi bulunduktan hemen sonra rögara yepyeni kapak taktı.
HURDACILAR ÇALIYOR
DERBENT mahallesinde taksicilik yapan Ahmet Kayısı: Özellikle bu bölgeye çok sık denetleme yapılmasını istiyoruz. Hurdacılar kapakları çalıyor. Kentsel dönüşüm yeri olduğu için hurdacılar, tinerciler çok geziyor. Biz bu kapağın ne ara alındığını bile bilmiyoruz. Zabıtanın sık sık gezmesi gerekiyor.
ALANI ENGELLEYİN
DERBENT Mahallesi Muhtarı Ekrem Yalçınkaya: Rögar kapaklarımız çalınıyor. ASKİ'ye koydurtuyoruz. Birkaç gün duruyor. Tekrar çalınıyor. Mazgallar da çalınıyor. Işıklandırma yok burada. Pazar yerinde de yeterince ışıklandırma yok. O çocuğumuzda ışıklandırma olmadığı için göremeyip düştü. 15 yıldır mücadele ediyorum. Çalandan ziyade alanı engellerseniz çözülmüş olur. Aydınlatma olmadığı için bekçi talebimiz geri çevrildi. Bugün 1 kaybımız oldu yarın 2 olur. Çok ciddi bir mesele bu. Emniyet, belediye, zabıta iş birliği içerisinde bu konuya bir el atılabilir.
KİMSE ÖLMESİN DİYE TAŞ KOYUYORUZ
DERBENT Mahallesi'nde 50 yıldır esnaflık yapan Mehmet Araz: Kentsel dönüşümden önce mahallemizde hırsızlık diye bir şey yoktu. Kentsel dönüşüm girince mahalle dağıldı. Ticaret hayatı bitti. Komşu diye bir şey kalmadı. Eski evimin çatısının oluklarına kadar çaldılar. Buranın tenha olmasından ve mahallenin ilgisizliğin dolayı çok rahat yapıyorlar. Yer altı kablomuz çalındı. Rögar kapakları çalınıyor. Taş pirket koyuyoruz. Birine zarar gelmesin diye. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. 10 tane dairenin su saatlerini çaldılar. Hurdacılar sitesinde çok yoğun takipler sonucunda bu hırsızlar yakalanabilir. Çalınan kapaklar hurdacılar sitesinde satılıyor. Emniyet Girişlerinde araçları kontrol etseler yakalarlar.
BİR GÜN DURMUYOR
DERBENT mahallesi sakini: Hurdacılar geziyor. Hırsız çok. Güvenlik de gezmiyor, bekçi de gezmiyor. Hırsızın önüne geçemiyorlarsa bu rögarların denetlenmesini istiyorum. Sokak aralarındaki rögarları alıyorlar. Yapılıyor 1 gün durmuyor. Çalınıyor. Son zamanlarda hırsızlık olayları artmaya başladı.
KABLOLAR DA ÇALINIYOR
ZEKERIYA Bilir: 16 yıldır Derbent'teyim. Esnafım. En çok muzdarip olduğumuz şey hırsızlık olayları. Telefon kabloları çalınınca işimiz aksıyor. İnternet ulaşımı sağlayamıyoruz. Rögar kapağı çalınarak içlerindeki telefon kablolarını araçlarla götürüyorlar.