Ampute Milli Futbol Takımı'nın başarılı oyuncusu Barış Telli, ilkokulda kendisine protez bacak yaptırıp bugünlere gelmesinde etken olan stajyer öğretmeni Derya Bakır ile 20 yıl sonra Ankara'da duygusal bir buluşma yaşadı.
Öğretmen Derya Bakır'ın Batıkent semtindeki evinde gerçekleşen buluşmada duygu dolu anlar yaşandı. Barış'ın annesi Aysel Telli de gözyaşlarını tutamadı.
Pursaklar'daki Hakan Akbıyık İlkokulu'nda öğretmenlik görevini sürdüren Derya Bakır, 20 yıl önce Barış'ın sınıfında arkadaşlarıyla birlikte stajyerlik yaptıklarını, hikayesini öğrendikten sonra da kendisine protez bacak sağlamak istediklerini söyledi. Barış ile İsmet Aydınlı İlköğretim Okulu'nun 3. sınıfında tanıştıklarını anlatan Bakır, yaşanan süreci şöyle anlattı:
KIRIKKALE HALKI DA BÜYÜK DESTEK VERDİ
"Kırıkkale'de okudum. İlk yılımızda stajyer öğretmenlik yapıyordum. Ben ve iki arkadaşım Barış'ın sınıfındaydık. Barış ile tanıştık. Çok tatlı ve çok güler yüzlü bir çocuktu. Hikayesini öğretmenine sorduk.
Ailesinin 'neden protez yaptırmadıklarını' sorduk, o da bize 'maddiyattan' dedi. Ben durumu iki arkadaşıma anlattım. 'Ne yapabiliriz' dedik. Para toplasak mı diye düşündük. O dönem, bu dönemden farklıydı. İnsanlar birbirine güveniyordu. Üniversiteden tanıdığımız, tanımadığımız arkadaşlardan para topladık. Ancak paramız eksik geldi. Valiye gittik, bizi kabul etti. Parayı onlar tamamladı. 1999 yılında bacağı yaptırdık. Kırıkkale'de imkan olmadığı için protezi Ankara'da yaptırdık." Başlattıkları süreçte Barış'ın protez bacağına 4 ay sonra kavuştuğunu anlatan Bakır,
"Kırıkkale halkı da büyük destek olmuştu. Sadece bizim çabamızla olan bir şey değildi. Kırıkkale halkıyla yaptığımız bir işti" değerlendirmesinde bulundu.
PROTEZ BACAK YAPTIRMAK PAHALIYDI
DERYA Bakır'ın 12 yaşındaki kızı Nehir de buluşmada yer alırken, annesinin yaptıklarını gözyaşlarıyla anlattı. Okullarda öğrencilere o dönemde 'sakat' dediklerini hatırlatan Aysel Telli, "Engelli dahi demezlerdi. Çok üzülürdüm. Barış'ı ölçü almak için götüreceklerini söylediler. Çok mutlu oldum. 4 ay sonra Barış'ın ayağında protezi görünce, ayağını kaybetmeden önceki hali gözümün önüne geldi. Barış'ın protezini yaptırmak için mali durumumuz müsait değildi. O zaman protez bacak yaptırmak pahalıydı. Sağolsun öğretmenlerim. Sürekli yardımcı oluyordu. O şartlarda bulunacak bir durum değildi. Babası inşaatçıydı. Yazın çalışır, kışın yatardı" ifadelerini kullandı.
'ÖĞRETMENLİK ÇOK KUTSAL BİR MESLEK'
ANNESI, babası ve öğretmenlerinin desteğiyle çok çalışarak bu seviyeye geldiğini vurgulayan Barış Telli, görüşlerini şöyle aktardı: "Öğretmenlik kutsal bir meslek. Annem, 'Senin bu hayatın, gelecek nesle örnek olması gerekiyor. Bunu insanlara aktarman gerekiyor' dedi. Bedensel engelli olarak ilk atanan beden eğitimi öğretmeni olarak tarihe geçmiş oldum. Son olmak istemiyorum. Gerçek hayatlar her zaman dikkatimi çekmiştir. Derya öğretmenler bitmedi, bitmez de. Bir fidanın hayatını değiştirmek, bir fidan dikebilmek bu ülkeye fayda sağlayabilirse, ne mutlu bizlere. İmkansızlıklara rağmen bir şeyleri başarmak önemli. Protez bacakla sportif hayatım başladı. 'Dünyayı iyilikler kurtaracak' sözüne inanıyorum. Önümüzdeki yıl Türkiye'de Avrupa Şampiyonası olacak. O zaman Derya öğretmeni de maçıma götüreceğim."
ÖĞRETMEN DERYA BAKIR
Yıllar sonra Barış'ı bulmak istediğini söyleyen Derya Bakır, "Arama motoruna 'Kırıkkale, Barış, protez bacak' yazdım ve Barış'ın fotoğraflarını gördüm. Hikayesini okuyunca, 'Bu bizim Barış' dedim. Instagram üzerinden buldum" dedi.
BARIŞ TELLİ (AMPUTE MİLLİ FUTBOLCU
Protez bacağa sahip olduktan yıllar sonra o dönem haber olduklarını hatırlatan ampute milli futbolcu, "Barış koltuk değneklerinden kurtuldu' haberiyle Kırıkkale İl Gazetesi'ne çıkmıştık. O gazeteyi hep sakladım. Bazen açıp okurum" diye konuştu.