Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi yeni döneme gergin başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş meclisin ilk gününde AK Parti ve MHP grubunun tekliflerini oylamadan reddetti. Yavaş, AK Parti Grubu'nun 'belediye şirketlerinin şeffaf yönetilmesi ve denetlemesine' ilişkin teklifine karşı çıktı. Teklif 4 siyasi partinin ortak denetimini öngörüyordu.
SALONU TERK ETTİ
Yavaş'ın şeffaflıktan kaçması soru işaretlerine neden oldu. 147 kişilik mecliste 107 kişinin verdiği teklif gündeme dahi alınmadı. Yavaş'ın verilen önergeyi gündeme almak için oylama yapmadan, meclisin önergeyi müzakere etmesine imkân tanımadan ve mecliste önergeyi oylamaya da sunmadan, yönetmeliğe aykırı olarak önergeleri kendi iradesi ile reddetmesi mecliste gerginliğe neden oldu. Önergeyi reddeden Büyükşehir Başkanı Yavaş ardından salonu terk etti. Konuyla ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanı Mümin Altunışık, "Burada bir milli irade gaspı yaşanmıştır. Bizler bu önergeyle belediyeden atılması düşünülen işçileri korumak istedik. Belediyeyi borçlandırmanın önüne geçmek istedik. Ortak aklı çalıştırmak istedik. Seçim öncesi belediyeyi şeffaf yönetmekten bahseden Mansur Bey'in şeffaflıktan kaçmasını anlamıyoruz. Hani belediyede uzlaşma olacaktı. Daha başlamadan meclisi hiçe sayması halkıniradesine saygısızlık" dedi.
ARBEDE ÇIKTI
Büyükşehir Meclisi'nin dünkü ikinci oturumu da gergin geçti. İlk toplantının tutanak özetinin görüşüldüğü mecliste Yavaş'ın AK Parti önergesini gündeme almaması nedeniyle usul hatası yaptığı ifade edilirken Yavaş haklarının gasp edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Görüşmeler arasında parti grupları arasında başlayan kısa süreli arbede toplantıya ara verilmesiyle son buldu.
TEMSİL YETKİSİ BELEDİYE BAŞKANINDA
AK Parti ve MHP'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 1 Nisan tarihinde görüş almasının idari hukuka aykırı olduğunu söyleyen Yavaş, bakanlığa yazı ile görüş sorulmasının etik olmadığını da vurgulayarak, "Bakanlığa yazılan bu yazı etik değil. Seçimden sonra 1 Nisan'da yazılıyor ve 8 Nisan'da Çevre Bakanlığı'ndan cevap geliyor. İdare hukuku açısından etik olmayan bir temele dayanarak önerge hazırlamışsınız. Büyükşehir Belediye Kanunun 18. maddesinde yetkileri sayılırken Büyükşehir ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarının ve bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe cetvellerini hazırlamak Belediye Başkanının şahsına ait görevdir, Belediye Meclisine ait değildir. Belediye Meclisi kanununda bu konuyla ilgili hiçbir madde yoktur. Türk Ticaret Kanununa göre özel hukuk hükümlerine tabi şirketlerin anayasası kendi sözleşmeleridir. Onların sözleşmelerinde de genel kurulun nasıl yapılacağı bellidir. Yönetim kurulunun görevden nasıl alınacağı yönetimin nasıl uzatılacağı kanunda yazılmıştır. Ticaret Kanunun 364. Maddesi ve 482.'ye 2. maddesi e bendi gereğince, yönetim kurulunun devredilemez yetkileri vardır. Siz kanunda bu yetkileri devredilemez diye açık hüküm alan bu yetkileri Belediye Meclisi'ne alıyorsunuz ve bu arada yürütmeye ait başlı başına sadece belediye başkanının yetkisini siz belediye meclisine alıyorsunuz. Yasama, yürütmenin yetkisine el koyamaz. Bu anayasaya da kanunlara da aykırıdır"