Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Gürdal Orhan halk arasında 'Felç' olarak bilinen inme vakalarında erken teşhisin hayat kurtardığını ve ilk 1 saatin hayati önem taşıdığını söyledi. Halkın inme konusunda bilinçli olması gerektiğini ifade eden Dr. Orhan, beyin kanması geçiren hastanın inme merkezi bulunan hastanelere götürülmesi gerektiğini belirtti.
12 DAKİKADA NORMALE DÖNDÜ
İnme alanında Ankara'nın merkezi hastanelerinden biri olan Numune'de yaklaşık 10 yıldır vakalara hızla ulaşılıyor. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk tedavisi yapılan 64 yaşındaki felçli hastaya Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezinde, deneyimli ekip Uzm. Dr. Gürdal Orhan, Doç. Dr. İlkay Akmangit ve Doç. Dr. Ergün Dağlıoğlu tarafından trombektomi uygulanarak 12 dakikada tıkalı damar açıldı ve hastanın felç bulguları hızla normale döndü. Kasıktan girilerek anjiyografi eşliğinde gerçekleştirilen bu işlem sonrası hastanın sol tarafındaki felç hali düzeldi.
ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR
Yapılan işlem ile ilgili bilgi veren Başhekim Yardımcısı Dr. Gürdal Orhan, "Hastanemizde başarıyla uygulanan bir yöntem olan Trombektomi, inme (felç) geçiren hastalara ilk 6-8 saat içinde uygulanarak; hastanın tıkalı damarı açılmak suretiyle tedavisi gerçekleştirilmektedir. Son 15 günde hastanemize kabul edilen inme hastalarının yüzde 75'i tam olarak sağlığına kavuştu. Erken dönemde hasta ilk 4,5 saat içinde gelirse bazılarına pıhtı eritici ilaç veriyoruz. Uygun vakalarda trombektomi ile pıhtıyı geri alıyoruz. Her hasta düzelmiyor, erken tanılarda düzelme oranı çok yüksek. Eskiden felç umutsuz vakaydı ama erken müdahalede başarılı oluyoruz" dedi.
FELÇ NEDİR?
Felç
beyne giden hayati kan ve oksijen akışının ani bir şekilde kesildiği ya da azaldığı bir beyin krizidir. Kan akımının kesildiği bölgedeki hücreler hızlıca ölmeye başlar ve inmenin oluştuğu bölgeden yürütülen fonksiyonlar da geçici ya da kalıcı kayıplar meydana gelir.