120 Büyükbaş Süt Sığırcılığı Projesi sayesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle Elmadağ'da tesis kuran 31 yaşındaki Reyyan Yılmazer, Başkent Üniversitesi Bilgi belge Yönetimi Bölümü'nden mezun. Yüksek lisansını Halkla İlişkiler bölümünde yaptı. Özel sektörde pazarlama asistanı olarak çalıştığını söyleyen Yılmazer, kendisini hiç beklemediği bir sektörün içerisinde buldu.
HAYVANLARDAN KORKARDIM
Projesinin 2015 yılında hayata geçtiğini söyleyen Yılmazer, "Başka yerde çalışıyor iken dikkatimi çiftlik çekmeye başladı. Arsa alımları TKDK projeleriyle ilgili araştırmalar yaptım. Kendimize ait bir yerde çalışmak daha mı iyi olur böyle bir işe girsek mi girmesek mi diye konuşurken bir anda kendimi çiftlikte buldum. Ben kedi ve köpekten bile korkardım. Şimdi kediler üstüme çıkıyor, köpekleri seviyorum. Bana ilk başta hayvanla karşılaştığında kolunu kaldır diyorlardı. Ben inekten kısayım. Beni dikkate alacaklarını düşünmedim. Ama yavaş yavaş hepsini biliyor ve tanıyorum. Koku konusunda çok hassas olduğunu dile getiren Yılmazer, "Kötü kokuya tahammül edemem. İlk başta gübre sıyrılıyordu. Ben buraya girmem benim hiç alakam yok falan dedim. Şimdi her gün içindeyim" dedi. Günde iki ton süt üretiyoruz diyen Yılmazer, "Hazırda olan sermayemizle birlikte TKDK'dan 1.664 milyon TL destek aldık. Canla başla çalışıyoruz. Çalıştığımız yerler çok memnun. Bu sütler anlaşmalı olduğumuz yerlere gidiyor" dedi.
HEM EV HANIMI HEM PATRON
Hem ev hanımı, hem işinin patronu olmak zor değil ikisini de idare edebiliyorum diyen Yılmazer, "Sabahları 5.30'da kalktığım için yemek ve ev işlerini bir gün önce akşamdan hazırlıyorum. Eşimde uzun süredir bu tempoda olduğumu bildiği için anlayışla karşılıyor. Düzenli olduğum için ikisini de idare edebiliyorum. Kadınlar erkeklerden daha hassas. Hayvanların burnu kanasa tedirgin oluyor ve üzülüyorum. Çalışan erkeklere bıraksak o kadar dikkat etmiyorlar. Bu işin içinde kadınlar erkeklerden daha çok dikkat ediyor" diye konuştu.
SAĞIMDA KLASİK MÜZİK
Sağım yaparken ineklere klasik müzik dinlettiğini söyleyen Yılmazer, "Flaş diske klasik müzikleri attık. Sağım başladığında sesi sonuna kadar açıp başlatıyoruz. Hayvanlar ritme odaklandıkları için sütü daha çabuk indiriyorlar Yanında konuşulunca da ineği etkiliyor. Müzik onu rahatlattığı için süt verimi artıyor. Çok faydasını gördük" diye konuştu.
TKDK'NIN DESTEĞİYLE
TKDK hibesi olmasaydı biz bu işe giremezdik. Hibe teşvik etti diyen Yılmazer, "Bankalar hiç teşvik edici şeyler yapıp arkamızda durmuyor. Önümüzü açmak için yardımcı olan kimse yok. TKDK kadınlara yüzde 70 destek verdi. Kadınlar bu riske girmeliler. Hayvancılık Türkiye için en önemli sektörlerden birisi. Kadınların bu sektörde olması gerektiğini düşünüyorum. Birşey üretmek kadınlara yakışan bir şey" dedi.