Bundan tam 43 yıl önce 1974'te, Rum işgaline karşı Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunda görev aldılar. O gün 20'li yaşlardaydılar, bugün ise 70 yaşına yakınlar. Kıbrıs artık güvende, harekât başarıya ulaştı ancak bir mücadele hala kazanılamadı; gazilik madalyası ve devlet beratı. 43 yıldır gazilik şeref maaşı alıyorlar ancak madalya sorunu bir türlü çözülemiyor. Yıllar sonra Kıbrıs Parlamentosu'ndan bir karar çıktı ve orada yaşayan bazı gazilere madalyaları verildi ancak 38 bin 868 Türk kuvveti için belirsizlik sürüyor. "Kalbim var, kanser hastasıyım ölmeden madalyamı görmek istiyorum" diyen gaziler ise devlet yetkililerinden destek istiyor.
43 YIL GECİKEN ONUR
Onların hikayesi 1963'ten 1974'e taşınan Kıbrıs Harekatı'nda başlamış ve bugüne kadar gelmiş. Şimdi saçlarına ak düşmüş, hatta birçoğu hayata veda etmiş. 1975'ten bu yana gazilik madalyası için mücadele veriyorlar... Türkiye ile Kıbrıs arasında mekik dokudular, dilekçeler yazıp iki devletin üst düzey kurumlarına hemen her gün ziyarette bulundular. Kıbrıs Meclisi kendi halkının gazilik onayı için yasa çıkardı ancak Türk kuvvetlerini dahil etmedi. Onların madalyaları için Erbakan'dan Rauf Denktaş'a kadar birçok siyasi devreye girdi ama yine olmadı. Türkiye madalyaların basımı için o dönem 1 trilyon para gönderdi yine olmadı. Bu uzun mücadeleye ömrü vefa edemeyenler ise madalyalarını göremeden hayata veda etti. Gaziler, "Devlet 1974'te gazi dedi, maaş veriyor ama madalyamız yok, onurumuz 43 yıl gecikti" diyerek yetkililere seslendi.
ÇOK BEKLEDİK ARTIK YETER
Onların ki tam 43 yıl devlet başkanları aracılığıyla devredilmiş bir vasiyet aslında. Son olarak 2013'te Rauf Denktaş'ın hastalanıp yatağa düşmesi ve oğlu Serdar Denktaş'a vasiyet etmesiyle bu mücadelede güçlü bir ışık yanmış. Türkiye bastırmış, Kıbrıs hükümeti yasaya Türk Kuvvetlerini de dahil edip 4 yıl önce 2015'te madalyalar Türkiye'de basılmış. 85 bin milli mücadele madalyası basılmış, Kıbrıs'ta 500 gaziye verilmiş ama Türk tarafı hala bekliyor. Bir araya geldiğimiz Türkiye Şehit Aileleri ve Gaziler Vakfı'nda gazetemize konuşan onlarca gazi, "Arkadaşlarımız yıllarca almak için mücadele ettiğimiz madalyalarını göremeden öldü. Çoğumuz kalp, tansiyon, kanser hastasıyız. İçimizde yoğun bakımda, komada olan arkadaşlarımız var. Bir günlüğüne de olsa onları takmadan ölmek istemiyoruz. Çok bekledik devletimizi, hükümetimiz göğsümüze onurumuzu taksın" diyor.
'DERNEK DEĞİL DEVLET VERSİN'
Öte yandan gazileri daha fazla üzen bir sorunları daha var. Madalyaların Türkiye'de dernekler aracılığıyla dağıtılabileceği iddiası. "Bizi harbe dernek değil, devlet gönderdi" diyen gaziler madalyalarını devletin vermesini istiyor. Onların Berat sorunu için devlet yetkililerinden destek isteyen Vakıf Başkanı Lokman Aylar ise, "Kıbrıs devleti sertifika verdi ancak Cumhurbaşkanı imzalı gazilik beratı vermedi. Bu olmazsa olmaz, resmiyet kazanması için şart. Yıllarca gözü yaşlı, umutla beklediler. İçlerinden her gün Başbakanlığın kapısını aşındıranlar var. Birçoğu alamadan öldü. Yıllar sonra verilecek bu onur dernek eliyle değil devlet eliyle olsun" şeklinde konuştu.