Gazi Üniversitesi Türkiye'de bir ilke imza attı. Avrupa'da uzun süredir kullanılan robotik üniteli simülasyon eczane, Türkiye'de ilk kez Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne kuruldu. 10 Aralık'ta Eczacılık Fakültesi'ne kurulan robotik eczane ile öğrencilerine eğitim vermeyi amaçlayan Gazi Üniversitesi, mezun eczacılarının simülasyon eczaneyi tanıyıp öğrenmesini sağlamayı hedefliyor. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, eğitim amacıyla fakülteye kurulan simülasyon eczanenin avantajlarını SABAH Ankara'ya anlattı. Orhan, "Son teknolojiyi biz eczacılara sunan robotik ünite düşünüldüğü gibi eczacıların işini bitirmeyecek. Eczacılar robotik ünite sayesinde hasta ile iletişimini kesmeden asıl işi olan ilaç danışmanlığını yapabilecek" dedi.
EĞİTİM İÇİN KULLANILIYOR
Robotik üniteye sahip eczane işletmeciliğini eczane yönetimini çok daha iyi öğrenmesi amacıyla kurduklarını ifade eden Orhan, "Önümüzdeki dönem öğrencilerimiz bu laboratuarda ders alacaklar. Bir derse 25 öğrenci katılabilecek. Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı'na bağlı derslerden pratik uygulamaları burada bire bir öğrenecekler. Bir eczaneyi nasıl yöneteceğini eczanede kullanılan yazılımlarsın işletim sistemlerinin neler olduğunu ve bunların nasıl kullanıldığını, stok yönetimini, eczacı hasta ilişkisini simülasyon şeklinde öğrenebilecekler. Burası teoriği pratiğe dönüştürme laboratuarı olarak hizmet verecek" diye konuştu.
RAFTA İLAÇ ARAMAYA SON
Yanlış ilaç verme riskini tamamen ortadan kaldıran robotik sistem ilaç hırsızlığına da son verdi. Hastaya sırtını hiç dönmeden ilaç danışmanlığı hizmeti yapacak eczacıları bir hayli rahatlatan robotik ünite hakkında bilinmeyenleri anlatan Orhan, "Eczacı reçeteyi sisteme girdikten sonra hastaya hiç arkasını sönmeden, hastayla iletişimini kesmeden reçetede yazan ilaçlar robotik kol yardımıyla toplanıp eczacının uzanabileceği bir hazneye düşecek. Bu sayede eczacı o hazneden ilaçları hastaya iletecek. Bu işlem kısa sürede gerçekleşecek bu da eczacıya zaman tasarrufu sağlayacak. Normalde eczacı raflardan tek tek ilaç arardı, fakat robotik ünitede hangi ilacın nerede olduğunu anında bulabiliyor. Bu sayede zamandan tasarruf sağlanacak. Eczane işletmeciliği açısından stok kontrolü çok önemlidir, bu sistem kontrolü otomatik olarak yapıyor" dedi.
MÜZE ECZANE DE AÇILDI
Orhan, "Eczanede çok büyük bir yer tasarrufu sağlıyor. Şu an bizim simülasyon eczanemizde 10 bin kutu ilaç var. Normalde eczanenin üç duvarına sıralayacağınız raflara depolayacağınız ilaçları böyle küçük bir üniteye bin 40 çeşit ilacı sığdırabiliyorsunuz. Bu rakam ünitenin yapılacağı alanın büyüklüğüne göre değişebiliyor" diye konuştu. Üniversitenin gelenekselci yapısına uygun olarak müze eczaneleri de bulunduğunu belirten Orhan şunları söyledi: "Müze eczanemizi 28 Mart'ta açtık. Okulumuzun mottosu 'gelenekten geleceğe', biz bunu yaşatıyoruz. Öğrencilerimizin geçmişteki eczaneler hakkında bilgi almasını sağlamak ve o havayı yaşamaları için mesleğimizin tarihine sahip çıkmak için müze eczanemizi açtık. Geleneğimizi yansıtmak mutlu ediyor bizi."