Uzun yıllardır konuşulan ancak bir çözüm önerisinin geliştirilemediği Ankara'nın 'sahipsizlik' sorununa çözümü, başkent sevdalısı siyasetçi, iş adamı ve STK'lar geliştirdi. Derdi Ankara olan Başkent Ankara Meclisi'ni (BAM) kurdu. 11 yıllık bir yatırımla kurulan ve 24 kişilik bir yönetimden oluşan BAM, hızla harekete geçti, 140 STK temsilcisi ile Ankara için kolları sıvadı. BAM'ın başkente dair tüm gündemini Genel Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan'dan dinledik.
ŞİMDİ VEFA ZAMANI
Büyük kentlerin en büyük sıkıntısının dışarıdan göç alması ve göç edenlerin de yatırım ve enerjilerini doğdukları kente harcamaları olduğunu belirten Ceylan, "Bu kentlere borçluyuz, hele de başkent gibi bir yerde yaşıyorsak. Türkiye buradan yönetiliyor ancak siyasetçisinden iş adamına herkesin önceliği doğduğu kent. Ankara'nın daha da büyük, güzel olması için gelin el ele verip yaşadığımız kente değer katalım diyoruz. BAM; Türkiye'nin her ilinin dernek ve federasyonlarını içine alan, Ankara'nın tarih ve kültürünü ön plana çıkarıp, kentin sorunlarını çözmek için kurulmuş dev bir meclis" dedi. "Herkes ata toprağına sahip çıksın, ancak yaşadığı kenti de unutmasın" diyen Ceylan şunları söyledi: "Burası dört kez başkentlik yapmış kadim bir şehir. Kentin nüfusunun üçte biri Ankaralı geri kalanı göç. Şimdi kentimiz için vefa zamanı. Bu kentte yaşayıp bu kenti unutanlara başkenti hatırlatmak, ona değer katmak için BAM'ı kurduk. Ankara'daki en fazla sivil toplum kuruluşu (STK), hemşehri dernekleri ve federasyonlar bizim bünyemizde Ankara için güç birliği yaptı. Kimsenin Ankara ile ilgili derdi yoktu şimdi kenti için düşünmeye, yatırım yapmaya ve sorunları için çalışmaya başladı."
ÇIKIŞ NOKTASI
Ceylan, "Ahi geleneğinin merkezi Ankara, Anadolu'da beylik kurulmayan tek yer. Cumhuriyet olmadan önce kendi kendini yöneten bir il. Hacı Bayram'ı Veli çıkış noktamız. İlk olarak üç amacımız var; Ankara'yı sahiplendirmek, değerlerini anlatmak ve üçüncü olarak da kentin sorunlarını çözmek. Hacı Bayram'ı Veli, Mevlana'ya yakın düşünceleri olan bir alim ancak bunu anlatmadık. Konya deyince Mevlana akıllara geliyor ancak Ankara deyince bu algı yok. İstanbul'un manevi fethinin başında gelen Hacı Bayram ile kentin tarih ve kültürünü canlandıracağız" diye konuştu. Ankara'nın sahipsizliği ile mücadele için alt yapısını 2007'de oluşturmaya başladıkları BAM'ı resmen 2013'te kurduklarını anlatan Ceylan, "Faaliyetlere şimdi başlıyoruz. Ankara'daki tüm federasyonlar, kanaat önderleri ve sendikalar bizimle birlikte çalışıyor, Ankara için kolları sıvadık. STK başkanı, yönetici ve kentte önde gelen kanaat önderleri ile kentin acil sorunları için çalışmaya başladık. 140 STK temsilcisi bizimle sıcak temas halinde" dedi.
HAYDİ KENTİNİ TANI
Yapacakları faaliyetleri de anlatan Ceylan, "Ankara'nın tarih ve kültür açısından zengin ilçeleri var. Burada yaşayanlar kentini tanımıyor. Biz tarih, kültür ve doğal zenginliğin de başkenti olan bu kentte insanları AVM'lerden çıkarıp buralara yönlendirmek istiyoruz. Cevher işlenip meraklısına sunulmazsa değerinin anlamı olur mu? Otantik yaşamın, kültürün ve tarihin de başkenti yapmak istiyoruz. Bu kentin ekonomi ve turizmine ciddi bir katkı sunacak. Kültür başkenti olması şart" diye konuştu.
BAM ÇÖZÜM ÜRETİYOR
Ceylan şunları söyledi: "Spor tesislerimiz nüfusumuza göre yeterli değil. Amatör kulüplere destek atıp ülkemizin sporcu ihtiyacına başkent olarak katkı sunmak için kolları sıvadık. Bakanlık ve yerel yönetimlerle çalışmalarımız var. Radarlarımızı açtık tüm ilçe ve mahallelerde kentin dört bir yanındaki derneklerimizle kentin ihtiyaç ve sorununu tespit ediyor, çözüm için devletin en tepesine gidiyoruz. Hatta birçoğunu meclise taşıdık. BAM, kangren olmuş sorunlara çözüm üretiyor Yani BAM sorunu buluyor, devlet çözüyor. Başkentin kalkınmaya ihtiyacı yok ancak sahipsizliğini kırıp daha da büyümeye ihtiyacı var. Kente sosyal ve kültürel açıdan hak ettiği değeri kazandırmak için varız. Okul, spor, sanat, yani kentin dört bir yanında eksiği, sorunu belirleyip çözüyoruz."