Kış mevsiminin yaklaşmasıyla Sakarya Caddesi'nde balıklar satılmaya başlandı. Besi Balık'ın sahibi Mustafa Süslü'ye balık hakkında her şeyi sorduk. Yılların balıkçısı da bütün bildiklerini anlattı.
'TEK UMUDUMUZ HAMSİ'
Süslü "Şu an tek umudumuz hamsi" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Resmi sezon açıldı ama biz çok geç açtık. Balıkçılık bu sene bilindiği gibi baya kıt geçti. Palamut hemen hemen hiç olmadı. Hamsi de Karadeniz de yaklaşık 10 gündür çıkmaya başladı. Şuan tek umudumuz hamsi inşallah Allahın izniyle yılbaşına kadar ya da olursa ocağı şubatı. hamsicilikle geçinirsek iyi olur. Hem ekonomi için iyi olur hem de bizler biraz rahatlarız. Çünkü Palamuttan istediğimiz verimi alamayınca bütün umutları hamsiye bağladık. 1 kilonun 4-5 kişiye rahatlıkla bir öğün yemek yiyeceği hamsi fakirin umudu. Eski balıkçılık günlerimizi mumla arıyoruz. Tamamen fiyatların düşüp çıkması balığın bolluğuna bağlı. Deniz de balık çok olursa ucuz olur. Az olursa pahalı olur. Ankara'ya bugün 10 araba hamsi gelirse, hamsinin kasası varsayalım 50 lira olur. Bir araba gelirse 150 lira olur. Biz bu sene 250 liraya hamsi aldık kasasını. Sezonla beraber palamutçuluk olursa palamut çok satılır. Palamuttan sonra hamsi, mezgit, tekir, istavrit olursa bunlar satılır. Diğer balıklar lükse giriyor pahalı oluyor. Kalkan balığı'nın kilosu 100 lira. 2.5-3 kilo bir kalkan balığına 300 lira kim verecek. Ankara memur kenti, İstanbul'da satılır da Ankara'da biraz zor satıyoruz. Genelde av mevsimi olduğu zaman hamsi, palamut, istavrit, mezgit, tekir bunlar daha çok sürümü giriyor. Av mevsiminden sonra yetiştirme balıkları, kültür balıkları çipura, levrek, alabalık, somon. Bunları satıyoruz.
GÖZÜNE BAKIN BALIĞI ALIN
Mustafa Süslü balık fiyatları hakkında şunları söyledi: "Hamsi 10-12 lira arası, palamutun tanesi 15 ile 20 lira arası, istavritin kilosu 15 lira, mezgit 20 ile 25 lira arası, barbunlar 40-50 arası, çipura, levrek 30-35 arası, alabalık 15-17, somon 18-23 arası, Norveç somonu 50 lira, ama vatandaş bu fiyatlara çok pahalı diyor. "Vatandaş balık alırken taze mi bayat mı olduğunu nasıl anlayabilir?" soruna Süslü şu yanıtı verdi: "Biz bu mesleği yaptığımızdan beri taze balığı da bayat balığı da soruyorlar. Balık kendini belli ediyor. Gözlerine bakacaksın, diriliğine bakacaksın, öyle parmakla basayım ediyim derken zaten balığı eziyorsun. Gözleri, parlaklığı kendini belli ediyor. Gözüne bakın balığı alın."
KASIMDA USKUMRU MARTTA KEFAL
OCAK: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinakop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.
ŞUBAT: Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.
MART: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.
NİSAN: Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.
MAYIS: Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.
HAZİRAN: Balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.
TEMMUZ: Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişli.
AĞUSTOS: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz.
EYLÜL: Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.
EKİM: Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar.
KASIM: Uskumrunun en iyi zamanı. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en nefis olduğu ay.
ARALIK: Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanı. Bol miktarda tekir çıkar.