Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Üç yıldır Ceylan Geçidi'nde yapılan kazı çalışmaların 150. metresinde suya rastlandı. Basın mensuplarına kaledeki çalışmalarla ilgili bilgi veren Tokat Valisi Ömer Toraman, İl Özel İdaresi tarafından 3 yıl içerisinde yaklaşık 500 bin TL'lik bir kaynak ayrılarak tüneldeki çalışmaların yürütüldüğü kaydetti. Kazı çalışmalarında tünelde 137 metreden itibaren su ile karşılaşıldığına dikkat çeken Vali Toraman, "Su ile karşılaşıldıktan sonra bir müddet suyu tahliye ederek kazı çalışmalarına devam edildi. Bir miktar daha aşağı inildiğinde suyu ne kadar tahliye ederseniz edin suyun kısa süre sonra aynı seviyeyi muhafaza ettiği tespit edilmiş. Bu nedenle kazı çalışmaları ilerletilememiş. Bu yıl yapılan kazılarda bakır güğümler tespit edilmiş. Bu tünelin Anadolu'da pek çok kalede örneği olduğu üzere muhasara altına alındığı dönemlerde su ihtiyacının karşılanması için tesis edilmiş yapıların sarnıç olduğu değerlendiriliyor. Dolayısı ile ulaşılan nokta tünelin son noktası olarak değerlendirilebilir. Muhtemelen kaledekilerin su ihtiyaçları bu sarnıçtan temin ediliyor idi. Bu yönü ile bu seneki çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Bundan sonraki hedefimiz kale surlarının sağlamlaştırılması ve onarımı" dedi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakar, 3 yılda yapılan kazı çalışmalarında 150 metre derinliğe ulaşıldığını ifade ederek, "Bu yapının dehlizin tam olarak ne amaçla yapıldığını henüz çözebilmiş değiliz. Bu tür dehliz yapıları kalelerde bazen su sarnıcı olarak kullanılmış, bazen bir su yolu, bazen ise bir çıkış yolu olarak kullanılmış. Ancak yapılış tarihi çok eski olduğu için çıkış noktalarında arazi değişimi olup olmaması üzerinde durduğumuz ciddi bir husus. Onu açıklamaya çalışacağız" diye konuştu.
900 ADIMDA 900 YILLIK TARİH
Kazı bittiğinde hedeflerinin oldukça dik olarak yerin altına inen gizli geçitte tarihi panoramik bir yapı oluşturmak olduğunu söyleyen Çakır,"900 adımda 900 yıllık Anadolu'da ki Türk tarihini görebileceğiniz tek yer Tokat iddiamızı burada da görsellerle insanların raylı bir sistemle inip çıkarken tarihi serüveni yaşayabileceği bir merkez olarak düşünüyoruz. Çalışmalar oldukça dik olarak aşağı inen tünelde yapılması nedeniyle vagonun iniş ve çıkış süresini uzatırken, aldığı yükü azaltıyor. Hedefimiz kazı bittiğinde dehlizin Tokatlıların bildiği isimle Ceylan yolunun sonuna ulaşmak. Tahminlerimize göre 20 metrelik bir bölüm kaldı. Bu tahminlerimiz Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sindeki basamak sayından yola çıkarak yapıyoruz. Bura bittikten sonra kalenin diğer yapılarını ortaya çıkarmaya çalışacağız. Şu hali ile kalemiz halen gizemini koruyor" ifadelerini kullandı.
DRACULA İKAMET ETTİ
1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula'nın Tokat Kalesi'nde esir tutulduğunu aktaran Çakar, "Fatih Sultan Mehmet tahta geçtikten sonra Kont Dracula'yı güvenli olan bölgelere göndermek istemiş. Çünkü onun yanında toplanan Avrupalı bazı fitneciler Fatih'e karşı kışkırtmışlardır. O nedenle Tokat'ta mecburi ikamete tutulmuş. Kalenin üst yapısındaki yapı elemanları zindan olarak kullanılmıştır. Bu tünel bir zindan değildir. Kont Dracula 4 yıl Tokat Kalesi'nde zorunlu ikametgaha tabi tutulmuş" diyerek kale tarihinden bazı anektodlar paylaştı.