Okulların yeni eğitim öğretim dönemine girmesine sayılı günler kala İstanbul'daki bir okulda çatışan servisçilerin sabıkalı çıkması, başkentte de veliler arasında tedirginliğe yol açtı. Veliler, çocuklarını emanet ettiği insanların mafyayla iç içe bir görüntü sergilemesinden rahatsız… SABAH Ankara'nın konuştuğu yetkililer ise, okul servislerinin güvenliği konusunda farklı görüşler ifade etti. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, başkentte korsan servis sayısının yüzde 1 olduğunu söylerken, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni eğitim öğretim yılı ile birlikte çok sayıda korsan servisin piyasaya çıktığını kaydetti.
"6 BİN ÖĞRENCİ SERVİSİ VAR"
Ankara'da toplam 7 bin 200 servis aracı bulunduğunu ve bunlardan 6 bininin öğrenci servisi olarak kullanıldığını belirten Servisçiler Odası Başkanı Elmadağlı, başkentte korsan servisle mücadelenin etkin olarak yapıldığını savundu. Velilerin ve şoförlerin ihbarı üzerine kaçak servislere müdahale ettiklerini vurgulayan Elmadağlı, "Ankara'daki okul servislerinin en fazla yüzde 1'i kaçak diyebiliriz. Zabıta, emniyet ve odamız kaçakla mücadeleyi sürdürüyoruz" dedi. Yaşanan olumsuz olayların ardından herkesin kafasında soru işaretleri oluştuğunu bildiklerini de ifade eden Elmadağlı, servis şoförü sabıkalı mı değil mi diye düşünen velilere şöyle seslendi: "Okul servisi yapacak şoförlerin işe alımı sırasında ve okul müdürlüğünce istenen belgeler içinde sabıka kaydı isteniyor. Büyükşehir Belediyesi de servis yapacak kişilere özel servis aracı çalışma izni veriyor. Bu izin belgesi verilirken şoförlerin sabıka kaydı alınıyor. Sadece sabıka kaydıyla da sınırlı kalmayıp 'psikoteknik' raporu, ehliyet, ruhsat gibi belgeler isteniyor. Velilerin şoföre bizzat 'Çıkar sabıka kaydını göreceğim' diye sorması gerek yok" dedi. Elmadağlı, özel okul ve kreşlerin öğrencileri taşıma işlemini inatla kendilerinin yapmak istediğini ve bu işi uzmanlarına bırakmadığını da anlattı. Okul servisi yönetmeliğine uygun taşımacılık yapmanın servisçilerin işi olduğunu belirten Elmadağlı, velilerin "C" plaka konusunda duyarlı olması ve çocuklarını işi bilenlere emanet etmeleri gerektiğini hatırlattı. Elmadağlı, okul servislerindeki boşluğun derhal doldurulması gerektiğini de dile getirdi.
'SERVİSTE UCUZLUK TUZAĞINA DÜŞMEYİN'
Velilere
"denetleyici olun" uyarısında bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, kesinlikle korsan ve yardımcı personeli olmayan servis araçlarından uzak durulmasını istedi. Yeni eğitim ve öğretim yılı ile birlikte piyasaya çok sayıda korsan servis aracının çıktığına dikkat çeken Palandöken, "Okul sezonunun başlamasına sayılı günler kala okullarımızın çevresinde korsan servis araç işletmecileri çoğalmaya başladı. Korsan servislerin, 'Biz ucuza taşırız' tuzağına düşmesinler. Ayrıca servislerde rehber personel bulundurmayan servis araçlarını mutlaka Servis Araçları Odasına bildirmeliler" şeklinde konuştu.