Eskişehir- Ankara karayolunda seyreden 53 DJ 338 plakalı bir yolcu otobüsü, sürücüsü Uğur Durmaz'ın direksiyon başında uyuyakalması sonucu Ankara'ya 30 kilometre kala Ballıkuyumcu mevkiinde kontrolden çıkarak köprü ayağına çarptı. 43 kişinin bulunduğu otobüste sürücüyle birlikte Fatma Işık, Hatice Vatansever, Tayyar Yenilmez olay yerinde, Ali Rıza İçöz ve Ayten Sağtürk ise kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybederken, 37 kişi yaralandı.
İKİ KEZ YÜZÜNÜ YIKADI
Hayatını kaybeden Fatma Işık'ın kazada yaralanan kızları Ecem ve Melis Işık, annelerinin ölümünden habersiz ameliyata alındı. Otobüste sıkışanların kurtarılması için bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Kaza yapan araçta hiçbir yolcunun emniyet kemerinin takılı olmadığı öğrenildi. Yaralılar, ambulanslarla Gazi, Atatürk, Sincan ve Hacettepe hastanelerine kaldırıldı. Çarpmanın şiddetiyle hurdaya dönen otobüste koltukların arasına sıkışan bazı yolcuların cesetleri, itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu çıkarıldı. Kazayı haber alan bazı yolcu yakınları olay yerinde sinir krizi geçirirken, bazıları da gözyaşları içinde kurtarma çalışmalarını izledi. Kazada yaralanarak hastanede tedavi altına alınan yolcular, sürücünün iki kez durduğunu ve yüzünü yıkayarak yola devam ettiğini, daha sonra da kazanın meydana geldiğini anlattı. Saat 10'da İzmir'den Ankara'ya doğru yola çıkan otobüsün sürücüsünün hareket saatinden iki buçuk saat sonra değiştiği ve 8 saat boyunca kaza yapan sürücünün aracı kullandığı ortaya çıktı.
KURALLARI İHLAL ETMEYİN
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 10 günlük bayram tatilini şehir dışında geçirmek için yollara düşecek olan şoförleri uyardı. Trafik kurallarına riayet etmenin olası kazaların önüne geçmekte en önemli etken olduğunu vurgulayan Apaydın, "Karayolu içerisinde de olsanız, şehir içinde de olsanız kural ihlali sizi trafik kazasına götürebilir. Uzun yola gidecek insanlar var. Bunlar çok profesyonel şoförler olmayabilir. Tavsiyemiz hız kurallarını ihlal etmesinler, tepe üstlerinde sollama yapmasınlar. Mevsimsel yağışlar oluyor, direksiyon hâkimiyetini kaybedebiliyorsunuz. Havanın çok sıcak olduğu yerlerde, beton asfaltlarda değil ama sathi kaplamalarda zift erimeleri var. Bunlar arabayı kaydırıyor, fren hakimiyetini, direksiyon hakimiyetini etkileyebiliyor. Sürücü yorgunluk hissettiği anda mola vermeli. Bu etkenleri dikkate alırlarsa, hız kurallarına uyarlarsa, belli yerlerde de kendilerine istirahat verirlerse iyi olur" diye konuştu.
'UZUN YOLA GİDEN SÜRÜCÜLER SIK SIK MOLA VERMELİ'
Kazanın ardından açıklama yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, tatil süresince uzun mesafe yolculuklarının artacağına işaret ederek, "Sürücüler sık sık mola vermeli. Bu, yolculuk sırasında dikkat dağınıklığını da önleyecektir" diye konuştu. Bayram tatilinde seyahate çıkacak sürücülerin lastik, far, silecek, egzoz, fren, akü, klima, amortisör, ön düzen ve diğer kontrollerini yaptırmaları gerektiğini de vurgulayan Erkoç, "Bunlar arzu etmediğimiz durumların yaşanmasını önleyecektir. Sürücüler yolculuk öncesi hava ve yol şartları hakkında bilgi edinmeli ve trafik ve emniyet kurallarına azami uymalı" dedi.