SABAH ANKARA YAZDI, SORUN ÇÖZÜLDÜ
SABAH Ankara'nın "1.4 Milyar Dolarlık Yatırım Taşa Takıldı" haberiyle gündeme getirdiği sorun çözüme kavuştu. Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) firmaların yatırımlarını bölgede büyütmek istemesi üzerine kollarını sıvayarak 1.4 milyar dolarlık yatırım için 10 milyon metrekare genişleme karar almış ama arazide bulunan bir taş ocağı projeyi kilitlemişti. Bunun üzerine üç bakanlıkla görüşülerek verilen kurul kararları neticesinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünün maden ocağı için tespit ettiği yatırım bedeli 962 bin 497 lira tespit edildi. ASO 1. OSB ise bu parayı elinde hazır tuttuğunu ve bedeli ödeyeceğini açıkladı. Paranın, Maden İşleri'nden gelecek hesap numarasına yatırılmasıyla sorun ortadan kalkmış olacak.
"1 MİLYON TL HAZIR"
SABAH Ankara'ya konuşan ASO 1. OSB Başkanı Nedim Durukan, bölgelerinde firmaların yatırım yapacakları alan kalmadığını belirterek, "Şuan yüzde 99 doluluk oranına ulaşmış durumdayız. Maden İşleri Genel Müdürlüğü 962 bin 497 lira yatırım bedeli tespit etti ve 'Bunu yatırırsanız burayı size vereceğiz' dediler. Bunun için de paramız hazır. Ankaralı sanayici sabırsız, yatırım yapmak istiyor. Türkiye'deki gelişmeleri, iç piyasadaki hareketliliği görüyor, devletine güveniyor. Yatırımcı var arsa yoktu. Ama inşallah o da olacak, buradaki insanlar işlerini büyütecekler" dedi.
Başkan Durukan, muhabirimiz Arda Topal'a yeni OSB arazisi hakkında bilgiler verdi.
BÖLGEYİ İKİYE KATLAYACAK
ASO 1. OSB'nin yıllık yaklaşık 2 milyar dolar ihracat rakamı olduğunu açıklayan Durukan, "7 milyar dolar yurtiçi gayri hasılaya katkı yapıyor burası. 50 bin istihdam sağlıyor. Biz bu yeni yatırım alanıyla birlikte İki katına çıkartacağız inşallah" şeklinde konuştu. OSB'nin genişletilme projesiyle birlikte nükleer projelerinin de hız kazanacağını söyleyen Durukan, sözlerini şu şekil sürdürdü: "Nükleer santrallerinde ihtiyaç duyulan 16 bin personeli de kendi okulumuzda eğiteceğiz, sertifikalandıracağız. Bu projeyi de 2023 öncesinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bu nükleer enerji de Ankara sanayisine büyük girdi sağlayacak. Bunların yanında bölgemizde referans ürünler olan elektrikli otobüs, metrobüs, zırhlı araçlar, boing uçaklarının yine parçaları, kanatları burada üretiliyor. Avrupa'nın en büyük dökümlerinden birisi burada. Bir seferde 250 ton dökebiliyor. Bu tarz referans ürünleri daha da geliştirip aralarına çok daha yeni ürünleri ekleyeceğiz."
'ALTYAPI MALİYETİNE DESTEK BEKLİYORUZ'
Durukan, "Eğer yatırımın önünün açılması, istihdam artırılmak isteniyorsa devletin desteği büyük önem taşıyor. Eğer teşvik alabilirsek arsanın satışını daha ucuz bir şekilde sanayiciye yansıtacağız. Şimdi diyelim ortalama bir metre kare arsa 100 TL, alt yapı bedelini OSB harcıyor. Arsa bölgede 200-250 liraya satılıyor. Yarısı alt yapı maliyeti. Bu alt yapı maliyetine teşvik alabilirsek arsanın satış fiyatı sanayiciye daha ucuz yansıyacak. Eğer yatırımcı arsaya bu şekil ucuz erişebilirse 2 katını alacak, 2 kat daha fazla yatırım yapmış olacak" ifadelerini kullandı.