Türkiye' de her iş insanının örnek aldığı bir isim... Nuray Maleri Karalar, hayallerini kurarken sadece kendisini değil Türkiye'yi ve tüm insanlığı düşündü. Yurt dışında karşılaştığı hava ambulanslarının neden ülkesinde de olmadığını sordu kendi kendine. Bunun için uğraştı ve Başkent'e iki tane hava ambulansı kazandırdı. Bir üçüncüsü yakında, onun uğraşlarıyla hizmete girecek.
Nuray Maleri Karalar kimdir, bize kendinizden bahseder misiniz?
Çanakkale Çan doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden 1992 yılında mezun oldum. Yüksek teknoloji alanında Türkiye'de yatırım yapıp yerli üretim yapan ve havacılık alanında hizmet veren bir iş insanıyım. Mühendislik Fakültesi'ndeki öğrenciliğim esnasında hem çalışıp, hem okudum. Girişimciliği, iş hayatındaki zorlukları bizzat yaşayarak düşe kalka öğrendim. Tıpkı yüzme bilmezken denize atılıp yüzmeyi öğrenmek gibi bir şeydi. Hayatta kalmak için çok çalışmanız, çabalamanız gerekiyor.
Kaç yıldır bu sektördesiniz?
24 yıldan beri Savunma Sanayi ve Havacılık alanında üretim yapıyorum. Firmalar grubumuzda, teknik ağırlıklı çoğu mühendis olan 400'ün üzerinde çalışanımız var. Türkiye'nin teknoloji ağırlıklı üretim ile kalkınacağına baştan beri inandım ve inandığım projelerin peşinden, ülkesini seven bir insan olarak ekiplerimizle beraber yılmadan koştum. Karşılığında da marka değeri yüksek firmalar ortaya çıktı. Firmalarımın ürettikleri ile Türkiye ekonomisine katkılarını görmek bana büyük haz veriyor.
BİR YILDA BİN HASTA
Ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Hali hazırda bünyemizdeki firmalarımızda, Havacılık operasyonlarının tamamından sorumluyum. Hava Operatörü lisansı olan Sportif Havacılık'da, ambulans donanımlı ve Avrupa'dan Amerika'ya direkt gidebilecek kapasiteye sahip, tam yoğun bakım donanımlı iki uçağımız ile Türk vatandaşlarına uçak ambulans hizmeti veriyoruz. İzmir'de ve Gaziantep'deki havaalanlarında iki hangarımız var, üçüncü hangarımız da Ankara Esenboğa Havalimanı'nda üç ay içinde kullanıma açılacak. Son bir yılda binin üzerinde hastanın yurt içinde naklini gerçekleştirdik, yurt dışından Türkiye'ye getirdik.
AİLE HAYATINI GÖZETİYOR
Bu yoğunlukta ailenize de vakit ayırabiliyor musunuz?
Yoğun bir iş hayatım var. Çünkü manevi değeri çok yüksek olan bir iş yapıyorum, sorumluluklarım çok büyük. 15 yaşında bir kızım, 12 yaşında da bir oğlum var. Her ikisi ile de çok iyi anlaşıyoruz. Sanki büyümüş de küçülmüş gibiler, arkadaş gibi birçok konuyu paylaşıyoruz ve birbirimizden fikir alıyoruz. Çocuklar insana sabırlı olmayı, emeğin ne kadar kıymetli olduğunu çok güzel anlatıyor. Aile ve iş hayatımın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında da görev yapıyorum. TürkÇin İpek Yolu Derneği (TÜÇİDER) Başkan Vekiliyim, ANGİKAD ve KAGİDER üyesiyim. Sosyal çevrenin her zaman iş hayatına katkıda bulunduğuna inanıyorum.
76 MİLYONA 24 SAAT HAVA AMBULANS HİZMETİ VERMENİN GURURU İÇİNDEYİZ
Hava Ambulansı kurma fikri nasıl oluştu?
Yıllarca Savunma Sanayii alanında hava araçları bakım-onarımı, test yazılım setleri oluşturulması konularında ciddi çalışmalar yapmıştık. 2005 yılından sonraki dönemde hava araçlarının operasyon ve işletimi ile ilgilenmeye başladım. Özellikle bir Avusturya ziyareti sonrasında Türkiye'de bir eksiklik olarak gördüğüm hava ambulans sistemini girişimci olarak Türkiye'ye kazandırmayı kafama koymuştum. Aynı yıl küresel bir helikopter üreticisi olan Eurocopter firması ile çalışmaya başladım, firmanın sivil helikopterlerini proje ve müşteri bazında satmaya başladım.
Firmayla nasıl anlaştınız?
Hava Ambulans helikopter konfigürasyonlarını görmek için Eurocopter'in daveti ile Avusturya'ya gitmiştim. Vızır vızır hava ambulansları uçuyor. 'Avusturya'da bunlardan kaç tane var?' diye sordum. '24 tane var' dediler. Üstelik gece de uçabiliyorlar. Ben de 'benim ülkemde neden yok?' diye düşündüm. O dönemde Türkiye'nin nüfusu 72 milyon ve 72 milyonun yararlanabileceği hava ambulansı yok. İnsanlar Güneydoğu'da karda kışta çıkamıyor. Doğum yapacak kadınlar hastaneye yetişemiyor. 'Bu sistemi Türkiye'de kurmalıyız' dedim ve araştırmaya başladım.
Araştırmalarınızdan beklediğiniz neticeyi alabildiniz mi?
Ambulans helikopterler Türkiye'de hangi noktalarda olmalı? Bu araştırma 6 ay kadar sürdü ve bunu Lüksemburg'daki Avrupa Yatırım Bankası'na proje olarak sunduk. 2012 yılından itibaren de İzmir ve Gaziantep'te konumlu iki uçağımız ile 76 milyon Türk halkına 7/24 hava ambulans hizmeti vermenin gururunu yaşıyoruz.
Ambulans ekibinizde kimler var?
Pilotlarımız, doktorlarımız, lisanslı teknik personelimiz, acil tıp teknisyenlerimiz ve diğer uzman ekibimiz ile arı gibi çalışıyoruz. Uçaklarımızın bakım onarım merkezi olarak da Ankara'yı seçtik. Hat Bakım İstasyonlarımızda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden aldığımız SHY-145 sertifikamız ile kendi hava araçlarımıza bakım onarım hizmeti veriyoruz. Çünkü Hava Ambulans işinde zamanla yarışıyorsunuz, hayat kurtarmanın verdiği maneviyatı hiçbir bedel ile ölçemiyorsunuz. Bunun için patron olarak bir kenarda durmuyorum ve havacılıkla ilgili eğitimlere katılıyorum, bilgimi ve görgümü arttırıyorum, bizzat işimin başındayım. İlk günkü heyecanım insanlığa, Türkiye'ye yararı olan işleri yaptığımı gördükçe artarak devam ediyor.
İNSANSIZ HAVA ARACI'NDA BİRÇOK İLKE İMZA ATTIK
Firmalarınızın Türkiye için bu kadar önemli bir yere geleceğini hiç hayal ettiniz mi?
'Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıyken, hayal gücü tüm dünyayı kapsar' demiş Einstein. Ben de hep hayallerimin peşinden koştum. Hep ulaşılabilir hayaller seçerken neden olmasın dedim. 90'lı yıllarda Gate Elektronik'i ağabeyimle kurduğumuzda, 75 m2'lik bir laboratuvarda çalışırken bile yüzlerce çalışanı olan, üretim yapan fabrika kurmayı hayal ederdim. Hayalleri olan insanların hedefi de oluyor. Ancak sonuca ulaşmak için tek anahtar, çalışmak, çalışmak, çalışmak. Türkiye'nin ve dünyanın ihtiyacı olan konuları görerek, bu alanlarda çalışırsanız önemli yerlere gelmeniz kaçınılmaz oluyor. Çünkü edindiğiniz tecrübe çok kıymetli ve parayla satın alınamıyor. İş anlamında hayallerimin çoğu gerçekleşti diyebilirim. Ama yeni sektörler, yeni hayalleri de beraberinde getiriyor.
İNSANSIZ ARAÇLAR
Bir başka yatırımınız Global Teknik A.Ş.'de insansız hava araçları gibi birçok proje yapıyorsunuz, üstelik %100 Türk mühendisliği ile… Bu projelerinizden bahseder misiniz?
Global'in Ankara'daki fabrikamızda insansız hava, kara, deniz araçları tasarım-üretim ile Meteoroloji Gözlem İstasyonları'nı, X-Ray Tarama Sistemleri'ni yerli üretiyoruz. Ürettiğimiz 'Mini İnsansız Hava Aracı' ile 'İnsansız Deniz Aracı' Türkiye'de ilklerden. Savunma Sanayisi'nde TAİ, TCI, Roketsan, Havelsan gibi firmalarımızın onaylı alt yüklenicisi olmak bizlere gurur veriyor. Bunun yanında yerli üreticisi olduğumuz Meteorolojik Gözlem İstasyonlarımız var.
ÖDÜLLER, DAHA BÜYÜK İŞLER YAPMAYA TEŞVİK EDİYOR
Peki, uluslararası arenada hiç takdir edildiniz mi?
Evet, aldığım uluslararası girişimcilik ödülleri ile takdir edildim, ben de tüm ödülleri çalışanlarımıza armağan ettim. 2004 Yılı Dünya Genç Girişimci 'İş Planlaması' Ödülü, TÜSİAV 'Başarı Ödülü', Dünya Gazetesi '2003 Başarılı Kadın Girişimci' Ödülü, ANGİ- AD 'Başarı Ödülü', ODTÜ- TEKNOKENT 'Başarı Ödülü', ANİKAD 'Yılın Girişimcisi' ödülü, TÜSİ- AV 'Yılın Girişimcisi Ödülü'nün hepimizin gönlünde ayrı yerleri vardır. 7 Aralık 2007'de de İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi tarafından 'Kadın Girişimcileri ve İstihdamı İşbirliği Forumu' tarafından yürütülen proje kapsamında Türk kadınlarının girişimcilik kabiliyetlerini ve istihdamını arttıracak çalışmalarda bulunduğum için tarafıma 'Kadın Elçi' plaketi takdim edildi. Bunlar çok büyük motivasyon kaynağı ve sizi daha büyük işler yapmaya teşvik ediyor. 8 Mart 2013'de Dünya Kadınlar Günü'nde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden kendi alanında başarılı Türkiye'den beş iş kadınına verilen 'Başarı' ödülünü tekno girişimcilik alanında aldım. Bu, beni son derece motive ve mutlu etti. İşini kurmak isteyen girişimcilere, ihtiyaç duyulan, herkesin yapamadığı iş fikirlerini bulmak açısından iyi bir gözlemci olmalarını tavsiye ediyorum.