Başlarken...
İnsanların en çaresiz anlarında,"hayat kurtaran" doktorlar hastanenin dışında bambaşka bir hayata "merhaba" diyor. Kimi evinde çocuğuyla ilgilenmeyi tercih ederken kimi de yoğun temposuna bir yoğunluk daha katıp öyle rahatlıyor. Doktorlar öteki hayatlarındaki zamanlarını nasıl geçirdiklerini SABAH ANKARA'ya anlattı. Beyin cerrahı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, hastaların kahramanı. Resim yapmaya hep meraklıydı, zaman ayırıp iyi cerrahlığın yanı sıra iyi ressam oldu. Sanatı ameliyata taşıdı. Estetik görüntüyü bozmadan ameliyat yaparak hastalarını daha da mutlu etti. Yumurtalık nakliyle adını dünyaya duyuran Dr. Bülent Alp Aydın, Ankara'nın en çok doğum yaptıran ve en çok hasta bakan doktoru. Hastasına 24 saat hizmet vermesiyle tanınan Aydın, fırsat bulduğu zamanlarda yorgunluğunu otomobil yarışı ile atıyor. Çocukluğundan bu yana basketbol oynayan Doç. Dr. Handan Doğan, iki çocuk annesi. Hem anne hem doktor hem öğretmen olan Doğan, Türkiye'ye dereceler kazandıran bir basketbolcu. Dünyanın en iyi nörologlarından biri olan Prof. Dr. Zeki Gökçil, çocukluğunda futbolcu, gençliğinde mühendis olmak istedi. Hayat şartları onu tıp doktoru olmaya zorladı. O doktor olmakla yetinmedi, futbolu hobisi yaptı ve spor yazarı oldu. Zor zamanların doktoru Prof. Dr. Serhat Ünal, tüm dünyadaki enfeksiyon hastalıklarını yakından takip ederek Türkiye'nin alması gereken önlemler için çalışıyor. Kuş gribi ve domuz gribinde yaptığı çalışmalarla tanınan Ünal, günün stresini darbuka çalarak atıyor.
Yıllarca Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde askeri hekim olarak görev yapan Prof. Ersin Erdoğan, asker olmasına rağmen ününü dünyaya duyurdu. Yaptığı başarılı epilepsi cerrahisiyle, dünyanın dört bir yanından hasta kabul eden Erdoğan, hastalarını tedavisinden estetik görünümüne kadar her şeyi titizlikle takip ediyor. Ameliyata şampuan ve tarakla girmesiyle tanınan Erdoğan, aynı zamanda usta bir resim sanatçısı.
'PİLOT OLURDUM'
Çocukluğu İzmir'de geçen, babası da asker olan dünyanın en önemli beyin cerrahlarından Ersin Erdoğan'ın hayali pilot olmaktı. Harp Okulu'na gidip pilot olma hayalini kurarken, GATA'ya yönlendirildi. "Doktor olmasaydım pilot olacaktım" diyen Erdoğan, cerrah olduğu için pişman değil. İnsan hayatı kurtarmanın çok özel bir duygu olduğunu belirten Erdoğan, "Hastalar geliyor çaresiz, umutsuz. Onları iyileştirme ümidi, hatta iyileştirmek anlatılamaz bir duygu" diye tarif ettiği mesleğini severek yapan bir hekim.
VAN GOGH HAYRANI
Empresyonist ressamların eserlerinden etkilenen Erdoğan çocukluğundan beri hayranlık duyduğu resim yapmaya doktor olduktan sonra en yoğun zamanlarında başlamış. Empresyonist resimler yapan ve Van Gogh hayranı olan Erdoğan, resim yapmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor: "Çocukken çok meraklıydım resim yapmaya. Ama resim yapmaya doktor olduktan sonra karar verdim. Empresyonist resimler yapan Van Gogh'a hayranım. Ben de bir nesneyi aynen değil bende uyandığı duyguya göre fırçaya almayı seviyorum. Belki de bu nedenle Van Gogh'un resimlerini beğeniyorum."
'ORiJİNALLERİNİ GÖRDÜM'
Prof. Dr. Ersin Erdoğan, ABD'de Yale Üniversitesi'nde çalışırken New York Metropolitan Müzesi'nde Van Gogh'un eserlerinin orijinallerini görme şansı olduğunu anlatarak, "Hatta aramızda kalsın ama o kadar etkilendim ki onlara dokundum. Hatta Sunflowers adlı eserinden çok etkilendiğim için aynısını yaptım. Van Gogh'un bir kaç eserini daha yaptım" dedi.
'HEDİYE RESİM YAPIYORUM'
1990'lı yıllardan bu yana fırsat bulduğu her an resim yapmaya çalıştığını vurgulayan başarılı hekim, yaptığı resimleri dostlarına hediye ediyor. Çok büyük anlam yüklediği eserlerini ise kendine saklıyor. Erdoğan, evinin ve ofisimin en güzel yerinde onları sergilemeyi seviyor.
ESTETİĞİ ÇOK ÖNEMSİYOR
Beyin ameliyatları hayati önem taşıyor. Prof. Dr. Ersin Erdoğan, beyin ameliyatının yanı sıra estetiği de çok önemsiyor. Erdoğan, bu durumu ise "Çünkü hasta ameliyattan çıktıktan sonra iyileştiğini fark edince hemen estetiğe yöneliyor. Eğer ameliyat izi büyükse, kafasının şekli bozulduysa çok üzülüyor, motivasyonu düşüyor. Bu da hastalığın iyileşmesini psikolojik olarak engelliyor. Bu nedenle hastamın daha sonra motivasyonunu yüksek olması, beyin ameliyatından sonra bir de plastik cerrahiye başvurmaması için estetik kaygıları gideren operasyonlar yapıyorum" sözleriyle açıklıyor. Başarılı hekim, "Ameliyathaneye şampuan ve tarağımla girerim. Hasta ameliyata hazırlandıktan sonra ben, hastanın yatış pozisyonuna göre, önce saçı şampuanlayıp sonra tararım. Ameliyatta hastanın saçını görsel olarak etkilenmeyeceği yerden kesmeye çalışırım. Çünkü bazı hastalar ameliyat geçirdiğini kimseye söylememeyi tercih ediyor, estetik bu nedenle de çok önemli" diye konuştu.
RESİM YAPMAK BANA HUZUR VERİYOR
Resim yapmanın kendisine inanılmaz huzur verdiğine dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Günün bütün yoğunluğunu, hem beden hem ruhumun yorgunluğunu alıyor. Resim yapma zamanı, bedenime ve beynime torpil yapma zamanı gibi. Resim yapmak ayrıca büyük estetik inceliği ve sabır gerektiriyor. Her şeyi santim santim hesaplıyorsun. Cerrahi de resim gibi içinde hem sabır hem sanatı barındırıyor. Her türlü detay önemli."
YARIN: Yumurtalık nakliyle adını duyuran Dr . Bülent Alp Ay dın, tam bir otomobil yarışı tutkunu…
HÜSNİYE ORAL