Yaşam süresinin uzamasıyla löseminin (kan kanseri) de yaygınlaştığı açıklandı. Hasta, hasta yakını ve doktorların bir araya gelmesiyle kurulan Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği'nin gerçekleştirdiği kongrede hekimler lösemiyle ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhit Özcan, löseminin yaşlılık hastalığı olduğunu hatırlatarak, önümüzdeki yıllarda kan kanserine daha çok kişinin yakalanacağını söyledi. Hastalığa yakalanan kişi sayısının her yıl arttığını anlatan Prof. Dr. Özcan, hem Türkiye hem de Ankara ile ilgili sayısal verileri de açıkladı. Prof. Dr. Özcan, Ankara'da her yıl 3 binin üzerinde, Türkiye'de ise 30-35 bin kişinin kan kanserine yakalandığını anlatarak, "Lösemi bir yaşlılık hastalığı. Türkiye'de yaşlı nüfus arttıkça lösemi olan kişi sayısı da buna bağlı olarak çoğalacak" dedi.
UMUT VERİCİ ÇALIŞMALAR
Hastalığın artmasına rağmen tıpla ilgili umut verici çalışmaların bu hastalıkla ilgili yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Özcan, "Yeni ilaçlar sayesinde hastalar hastanede yatmadan tek bir hap ile tedavi olabiliyor. Ancak tek sorun ilaçların pahalı olması. Sosyal güvenlik kurumlarının da bu ilaçların ücretlerini karşılayacak durumda olmaması. Bu konuyla ilgili yetkililerle de sürekli görüşme halindeyiz" dedi.
AKILLI İLAÇLARLA GELEN TEDAVİ
Hastalığın tedavisinde 12 yıldır kullanılan akıllı ilaçlar yardımıyla hastalığın kontrol altında tutulabildiğini anlatan Prof. Dr. Özcan şunları söyledi: "Bu haplar yardımıyla hastalar, artık aylarca hastanede yatmak zorunda kalmayacak. Bu ilaçlar üretilmeye başladı. Hastaya bir hap verip, evine gönderebiliyorsunuz. Şu anda kullanılan bazı akıllı ilaçlar da var."