Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde 1989'da ormanlık alan içerisine kurulan üretme istasyonunda yetiştirilerek, 2007 yılında ormana bırakılan 15 kızıl geyiğin doğaya uyum sağlayarak, üremeye başladıkları bildirildi.
Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür Vekili Hasan Tezer yaptığı açıklamada Orman ve Su İşleri Bakanlığının, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kızıl geyiklerin çoğalması için faklı bölgelere üreme istasyonları kurduğunu anımsattı.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!
Akdağmadeni ilçesinde de 5,5 hektar alanda istasyon kurulduğunu anlatan Erkoç, "Samsun'un Vezirköprü ilçesinden 3 erkek ve 2 dişi geyik 1989 yılında istasyona getirildi. 2007 yılında sayıları artınca Bakanlığın talimatı ile geyikler doğaya bırakıldı" dedi.
Son 5 yılda sayının 17'ye ulaştığını ancak 2 geyiğin telef olduğunu belirten Erkoç, şunları söyledi:
"Geyiklerden biri, karayoluna inince otobüsün çarpması sonucu telef oldu. Yaşlı bir geyik de ormanlık alanda ölü bulundu. Kalan 15 geyik doğaya uyum sağladı. Geyikleri sürekli gözlemliyoruz, yaşam alanlarına zaman zaman yem takviyesinde bulunuyoruz. Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olarak her yıl düzenli olarak kış aylarında geyiklere yem desteği veriyoruz. Yozgat, Sivas, Kayseri üçgenindeki ormanlık alanda geyik sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımız da geyikleri benimsedi. Onlara zarar vermekten kaçınıyorlar. Kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan geyikler, üredikleri istasyon yakınına geliyor. Bu bölgeye belirli aralıklarla yem bırakıyoruz."
6 yıl sonra ilk yavru tespit edildi
Bu yıl aralık ayında yemleme odak noktalarına gelen grup arasında yeni doğan bir yavru geyiğin tespit edildiğini bildiren Tezer, "Geyik yerleştirme
alanı olarak olarak tespit edilen Akdağmadeni ormanlarına bırakılan kızıl geyiklerin artık doğaya adaptasyon sorununun kalmadığını öyleyebiliriz. Bu geyiklerin burada yiyecek sıkıntısı çekmediği için üremeye devam ettiği gözlenmiştir. Bilindiği üzere doğada yaşayan yabani hayvanlar besin kıtlığı hissettiği zaman üremeden ziyade hayatlarını devem ettirecek şekilde kendilerini şartlandırıyorlar" diye konuştu.
Vatandaşlar geyikleri elleriyle besliyor
Akdağmadeni Belediyesinin, istasyon yakınındaki Kadıpınarı Dinlenme Tesisleri'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Kamuran Doğar, yoğun kış
şartlarında yiyecek bulmakta sıkıntı çeken geyikler için fırınlardan bayat ekmek topladıklarını söyledi.
Üredikleri bölgeyi terk etmeyen geyiklerin insanlardan kaçmadığını ifade eden Doğar şöyle konuştu:
"Bu hayvanlar kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta sıkıntı çektikleri için istasyon civarında dolaşıyor. Biz de beslenmelerine yardımcı olmak için fırınlardan bayat ekmek getiriyoruz. Çam ağaçlarından 'gökçe' adını verdiğimiz yeşil yaprakları da indirerek geyiklerin beslenmesine yardımcı
oluyoruz. Tesise gelen vatandaşlar da zaman zaman geyikler için ekmek bırakıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri de belirli aralıklarla geyikler için doğaya yem bırakıyor. Geyikler 2 sürü halinde dolaşıyor. Kış aylarından tesise gelen vatandaşlar onları görmekten mutlu oluyorlar."