New York'ta MUSİAD ABD, KADEM ve TOA Danışmanlık tarafından düzenlenen ''Dünya Kadınlar Zirvesi'' toplantısına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, yoğun bir ilgi ile karşılandı
"Dünya Kadınlar Zirvesi' toplantısına MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer, KADEM Başkanı Doç. Dr. Sara Aydın Yılmaz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet, Bridging Cultures Group Kurucusu ve Üst Yöneticisi Dr. Debbie Almontaser ve New York Başkonsolosu Ertan Yalçın'da katıldı.
Toplantıda kürsüye çıkan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya "Günümüz dünyasında kadınların güçlendirilmesi ve kadın-erkek fırsat eşitliği sağlanmasının sosyal kalkınma ve demokrasi hedeflerinin gerçekleştirilmesinde temel kriterler arasında yer aldığını söyledi. Hızlı, etkin, sürekli ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için bireylerin niteliği ve üretkenliğinin artırılması gerektiğini ve bunun için de istihdam, eğitim, sağlık, beslenme ve demokratik katılıma yatırımın önemini anlatan Kaya, ekonomik, insani, sosyal ve politik unsurların aynı zamanda sosyal gerçekliğin temelini de etkilediğini ifade etti. Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranının 2005 yılında yüzde 23,3 iken, bu oranın Kasım 2017'de yüzde 10,5 artarak yüzde 33,8'e yükseldiğini söyleyen Kaya, son on iki yılda ise çalışan kadınların sayısında yaklaşık yüzde 75'lik bir artış olduğunu kaydetti.
Kaya, ''Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılında kadınların işgücüne katılımını yüzde 41'e çıkarmayı hedefliyoruz.'' dedi.
Sempozyumun açılışında konuşan MÜSİAD USA Başkanı Mustafa Tuncer, "Kadınlara daha fazla eğitim olanakları ve iş dünyasına odaklı programların sunulmasına ihtiyaç var diyen Tuncer, "iş dünyasında kadınlara uygulanan eşitsizliğin ortadan kaldırılması için daha çok çaba harcanması gerektiğini vurguladı. iş hayatında kadın girişimci sayısının daha da artması ve fırsat eşitliği sağlanabilmesi için sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü belirterek, Amerika'da özellikle kadın girişimcileri teşvik edici adımlar atılmasında rol almak istediklerini kaydetti. Tuncer, ''Özellikle iş hayatında kadın ve erkek arasındaki maaş eşitsizliği, son dönemlerde Amerika'da sıklıkla gündeme gelen taciz skandalları, bu konuların üzerinde daha önemle durulması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir,'' dedi.
MÜSİAD USA yönetim kurulu üyesi Murat Güzel de, kadınlara eşitsizliği ortadan kaldırmak için görünmeyen çitleri aşmak gerektiğini vurguladı.
Sempozyumda Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz, güçlü bir aile, toplum, ulus için kadına büyük görevler düştüğünü söyledi. ABD'de okumaya geldiği dönemde kadınların doğum izninin çok kısıtlı ve ücretli iznin ise olmadığını öğrendiğinde hayal kırıklığına uğradığını kaydeden Yılmaz, eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için omuz omuza birlikte çalışmak gerektiğini vurguladı.
Sempozyumda en son söz alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Gülnur Aybet de, yurt dışında okuduğu yıllarda yaşadıkları deneyimleri paylaşarak, çekingen ve öne çıkmaktan çekinen bir öğrenci olduğunu toplumda kadınları cesaretlendirmek, ön plana çıkarmak için çaba harcanması gerektiğini kaydetti.
Bridging Cultures Group'un CEO'su ve Kurucusu Dr. Debbie Almontaser de konuşmasında hayatında tanıdığı en büyük feministin Hz Muhammed olduğunu söyledi. Toplantı sonunda Bakan Kaya'ya bir teşekkür plaketi sunan MÜSİAD Başkanı Tuncer, etkinliğin sponsorları işadamı Murat Güzel ve Vakıfbank New York şubesine teşekkür etti. Toplantıya 150'ye yakın Amerikalı ve Türk davetli katıldı.