New Jersey eyaletine bağlı Paterson kentinde, Hazel Street üzerinde bulanan Türk iş yeri Taşkın Ekmek fırını hedef büyüttü. Yirmi yıl önce Ramazan pidesi yaparak fırıncılık yapmaya başlayan Kadir Taşkın, Paterson'daki eski fırın binasını satın alıp yenileyerek Taşkın Cafe unlu mamulleri olarak hizmete soktu.
Oldukça yoğun ilgi gören ve Manhattan'daki cafeleri aratmayacak güzellikte bir yer açan Kadir Taşkın, Amerikalı ve farklı Müslüman ülkelerinden gelenlerin kendi ülkelerindeki lezzette, pide börek ve ekmek çeşitlerinden tatlısına kadar farklı ürünler sunuyor.
Amerika'nın birçok eyaletinin restoran ve marketlerine ekmek servisi eden Taşkın Ekmek fırının sahibi Kadir Taşkın hizmetleriyle ilgili şunları söyledi: "Biz bu fırın ocağını 20 yıl önce hizmete soktuk, burası resmen 20 yıldır ekmek üretiyor. Ramazan pidesini Amerika'da büyük bir marka haline dönüştürdük, bunu ilk yapan Türk'üz. Fırınımızı küçükten büyüterek buraya geldik." dedi.
Konuşmasında, "Biz memleket olarak Afyonluyuz, ancak Emirdağ Eskişehir'de oturuyorduk. Memleketimizde kesinlikle fırıncılık üretimi ile ilgili bir iş yapmadık." diyen Taşkın ABD'deki iş macerası şu şekilde dile getirdi:
"Amerika'da biz bu işe 20 yıl önce 1600 dolarlık bir sermaye ile başladık. Bu bölgede ekmek piyasasını araştırdık sonra bir boşluk olduğunu hissettik ve öyle bu ise başladık. Su an 1500 metre kare alanın üzerine kurulan bu fırın yıllar önce çok küçüktü. Yani 200 metre kare alan üzerindeydi. Sonra hedefimizi büyüterek bu binayı da satın aldık."
"Hamuru kendimiz yaptık kimseden öğrenmedik"
Taşkın, ünlü mamullere olan ilgilerinin ne zaman başladığıyla ilgili olarak "Ailemizde bu iş ile ilgili hiç kimse uğraşmadı. Hamuru kendimiz yaptık kimseden öğrenmedik. Eşimle ben biliyorum kimse yardım etmedi çok uğraştık. Amerika'da bunu bir tescilli marka yaptık." diye konuştu.
"Ekmekteki kalitemizin sırrı hava ile ilgili"
Taşkın ekmekteki başarılarının sırrını ise su ifadeyle dile getirdi:
"Ekmekteki kalitemizin sırrı hava ile ilgili. Dinlendirmesi, yoğurması, hava şartı ile ilgili. Hamuru yaptıktan sonra bir çok püf noktaları var kesinlikle iyi dinlendirmek şart. Bu konu hakkında çok araştırdık ve kaliteyi öyle yakaladık."
"20 kilo unla başladık, şimdi haftada 13 bin ton un harcıyoruz"
Burada ekmek üretimi için 60 kişi çalışıyor, çoğunluğu bayandan oluşmakta, içlerinde yabancı ve Türk var.
Fırını ilk açtıklarında "20 kilo unla başladık, şimdi haftada yaklaşık 13 bin ton un harcıyoruz, toplam aylık olarak 50 bin tona yakın un tüketimi yapıyoruz. Günde 8 bin ile 10 bin arasında ekmek üretiyoruz " bilgisini veren Taşkın dağıtımla ilgili olarak ise şunları kaydetti:
"Günde 20 tane ekmek dağıtıcımız var herkes kendine çalışıyor. Ayrıca 3 tane aracımız var onlar da bize çalışıyor. Bunların arasında Yahudiler, İspanyollar, Siyahi Amerikalılar da var. Dağıtım bölgesi olarak Connecticut, Long Island, Queens, Brooklyn, Pennsylvania, Philadelphia ve Washington DC'ye kadar uzanıyoruz. Dağıtımı genelde bizden ekmek alan müşterilerimiz kendi bölgelerine kendi araçları ile dağıtıyor. Upstate New York'a ise kargo ile gönderiyoruz. Burası 24 saat açık günlük ekmek dağıtımımız biz gece 12'den itibaren ekmekleri dağıtıcılara teslim ediyoruz, onlarda sabah 10'a kadar dağıtım yapıyor."
"Müşterilerimizin çoğu Amerikalı"
Konuşmasında, "Müşterilerimizin çoğu Amerikalı ve yüzde 80'i Amerikalı aile müşterisi" diye belirten Taşkın, "Türk milletine layık bir yerimiz olsun dedik. Çok uğraştık didindik, güzel bir şey çıkardık. Bu konuda vatandaşlarımız da çok memnun." ifadelerini kullandı.