New York'un en güzel yanlarından biri, farklı kültürlerle karşılaşmaya imkan sağlaması. Bugün de şehrin bize sağladığı bu imkanı Avusturya ve Alman sanatından yana kullanacak ve Neue Galerie'yi ziyaret edeceğiz. Ben bu müzeyi özellikle Klimt tabloları ve kafeleri için çok seviyorum.
Neue Galerie, Yıllarca Modern Alman ve Avusturya sanatına olan hayranlıklarını paylaşan iki arkadaş Sabarsky ve Lauder, bu eserlerin sergilenebileceği bir müze açmayı hayal ediyormuş. Sanat komisyoncusu ve sergi organizatörü Serge Sabarsky'nin vefatı üzerine, hayırsever ve sanat koleksiyoncusu Ronald S. Lauder beraber kurdukları bu hayali gerçeğe dönüştürmüş. Neue Galerie, işte bu 30 yıllık arkadaşlığın ve beraber kurulan hayallerin ürünü.
Müze, "Yeni Galeri" anlamına gelen ismini, 1923'de Viyana'da kurulmuş olan Neue Galerie müzesinden almış. Fifth Avenue (5. Cadde) 86. sokak, 1048'de yer alan müze binası, New York Halk Kütüphanesinin de mimarları olan Carrère & Hastings tarafından 1914 yılında inşa edilmiş.
Erken 20. yüzyıl Alman ve Avusturya sanat ve tasarımının sergilendiği iki sergi katından oluşan müze, Avusturya sanatını, 1900'ler Viyana koleksiyonu, Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka, Richard Gerstl ve Alfred Kubin'in eserlerini ve Josef Hoffmann, Adolf Loos, Joseph Urban, Otto Wagner'in tasarımlarını ihtiva ediyor.
Alman sanatı koleksiyonu ise, Vasily Kandinsky, Paul Klee, August Macke, Franz Marc, Gabriele Münter, Hermann Max Pechstein, Karl Schmidt-Rottluff'un, Lyonel Feininger, Paul Klee, László Moholy-Nagy ve Oskar Schlemmer'in eserlerini barındırıyor.
Galerideki Avusturya sanat koleksiyonunu online olarak görmek için:
http://www.neuegalerie.org/collection/Austrian/Fine%20Arts
Alman sanat koleksiyonunu online olarak görmek için:
http://www.neuegalerie.org/collection/German/Fine%20Arts adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca müzeyi ziyaret ederken size eşlik edebilecek sesli bir tur rehberi de bulunuyor, rehberi iTunes veya Google Play ile ücretsiz olarak indirip dinleyebiliyorsunuz:
Klimt ve Viyana'nın Altın Çağındaki Kadınlar, 1900-1918
Merkez galeride "Klimt ve Viyana'nın Altın Çağındaki Kadınlar, 1900-1918" sergisini, Klimt tarafından resmedilmiş, Adele Bloch-Bauer (1907 ve 1912) Gertha Loew (1902), Elisabeth Lederer (1914-15) ve Ria Munk'a (1917) ait oldukça etkileyici portreleri bulabilirsiniz. Sergide yer alan Adele Bloch Bauer'in portreleri sadece estetik açıdan değil, tarihi şahitlik ve hukuki mücadele süreciyle de önem taşıyor. Portrenin macerası, Woman in Gold (2015) isimli filmde detaylıca işleniyor. Klimt'in resmettiği Adele Bloch-Bauer tablolarının Nazi işgaliyle ele geçirilmesinin ardından portrelerden biri "Woman in Gold" ismiyle sergilenmiş, Savaşın bitmesinden yaklaşık yarım asır sonra, Avusturya'nın, 1998'de bazı eserleri sahiplerine iade yolunu açmasının üzerine, portrenin hukuken sahibi olan, Bloch-Bauer'in yeğeni Maria Altmann, bu hukuki süreci başlatmış. Oldukça sancılı mahkemelerden sonra portre hukuki sahibine, oradan da Neue Galerie'ye ulaşmış.
Filmin fragmanını şuradan izleyebilirsiniz:
http://www.imdb.com/video/imdb/vi278572569/
Müzede film gösterimleri, seminerler ve kabareler de gerçekleşiyor.
Müzenin Café Sabarsky ve Café Fledermaus isimli iki kafesi bulunuyor. Serge Sabarsky'nin adını taşıyan Café Sabarsky, büyük Viyana kafelerinden ilham almış. Josef Hoffmann tasarımı avizeler, Adolf Loos tasarımı mobilyalar, Otto Wagner tarafından kaplanmış koltuklar gibi dönemin zevkini yansıtan öğeler içeriyor. Kafede yer alan Bösendorfer marka kuyruklu piyano da müzedeki tüm kabare, oda ve klasik müzik performansları için kullanılıyor. Cafe Sabarsky'de haftada bir gerçekleşen kabare serisinde, klasik Avrupa müziği mizahi bir hikaye anlatımıyla bir arada yer alıyor.
Neue Galerie'nin alt katında bulunan Café Fledermaus ise, Josef Hoffmann tarafından tasarlanan masa ve sandalyeler ile dekore edilmiş ve sandalyeler Dagobert Peche tarafından tasarlanan kelebek desenli kumaş ile döşenmiş. Café Sabarsky ile aynı menüye sahip olan kafe de, Avusturya mutfağının lezzetlerini sunuyor. Her İki kafede de muhakkak, Viyana'nın meşhur Melange kahvesinden içmenizi öneririm. Tatlı için de pek çok seçenek bulunuyor, ancak eğer alkol kullanmıyorsanız menüdeki tatlıların pek çoğunun alkolle hazırlandığını söylemeliyim, o yüzden sipariş verirken dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Geçtiğimiz günlerdeki ziyaretimde, daha evvel Viyana'da tadıp tekrar yemek istediğim Sachertorte'nin alkolle hazırlandığını duyunca alkolsüz seçeneklerden birini tercih etmiştim. Müzeyi ziyaret etmediğiniz zamanlarda da tercih edebileceğiniz bu iki kafe size New York'da Avrupa'yı yaşatıyor. Eğer Avusturya mutfağıyla ilgiliyseniz, Müzede, kafenin menüsünü de içeren bir yemek kitabı satılıyor. https://shop.neuegalerie.org/products/neue-cuisine-the-elegant-tastes-of-vienna adresinden kitaba göz atabilirsiniz.
Galerinin güzel bir kitap ve tasarım dükkanı da bulunuyor. Ben müzeleri gezdikten sonra bu dükkanlarda bir müddet kalıp, herşeyi satın almak istiyor, sonra kendine gelip elimdeki sanat kitabını sakince yerine koyuyorum, onun yerine bir magnet veya çocuklar için bir boyama kitabı alarak çıkıyorum. Sanat kitaplarını daha uygun fiyatlara alabileceğiniz pek çok kitapçı var, bu da başka bir yazının konusu olsun.
Müzenin giriş ücreti, 20$, Öğrenciler için ise 10$ . Ayrıca müze, ayın ilk Cuması saat 6-8 arası ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Ancak bunu kendinize yapmanızı tavsiye etmem çünkü içeri giriş için saatlerce sıra bekleyebilirsiniz, yine de ücretsiz ziyaret etmek isterseniz, bir saat öncesinden gidin ve uzun bir sıra beklemeye hazır olun. Bu arada galeri, pek çocuk dostu bir galeri değil maalesef, 12 yaş altı çocukların ziyaretine izin verilmiyor ve 12-16 yaş arasındakiler ise galeriyi bir yetişkin eşliğinde ziyaret edebiliyor.