PISA; OECD(Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) tarafından düzenlenen ve içlerinde OECD üyesi ülkelerin de bulunduğu toplam 72 ülkeden, 15 yaş grubundaki öğrencilerin katıldığı bir araştırma projesi. Çoktan seçmeli ve açık uçlu soruların yer aldığı sınavda öğrenciler 4 farklı alanda kendilerine yöneltilen soruları yanıtlıyorlar.
"Okuma becerisi", "Matematik okuryazarlığı", "Fen okuryazarlığı" ve "Problem çözme" alanlarındaki yetkinliği ölçmek için üçer yıllık periyotlar hâlinde düzenlenen PISA'da, öğrencilere yöneltilen sorular da son derece özgün. Sınavdaki sorular; okuduğunu anlama, metinler arası bağlantı kurabilme, grafik-tablo okuma, yorumlama ve analitik düşünme gibi becerileri ölçüyor. Açık uçlu bazı sorularınsa tek bir doğru cevabı yok. Öğrencilerin soruları cevaplarken kullandıkları yöntem aldıkları puanı etkileyebiliyor.
Örneğin "Okuma becerileri" kısmında sorulan bir soruda öncelikle bir Süpermarket duyurusuna yer veriliyor. Market reyonunda bulunan limon kremalı bisküvilerin içerisindeki yer fıstığına alerjisi olanların, bu üründen almamaları gerektiği uyarısı ile birlikte açıklayıcı bazı bilgiler de duyuruda okunabiliyor. Öğrencilere ise bu duyuruyu yapan firma ve duyurunun içeriğiyle alakalı muhtelif sorular yöneltiliyor.
540 bin öğrenci arasında düzenlenen yarışmaya bu sene Singapur damga vurdu. Japonya, Kanada, Finlandiya gibi ülkeleri geride bırakarak birinci olan Singapur'un başarısında öğretmen yetiştirilmesine verilen önem ön plana çıkıyor. Öğretmen yetiştirilen kurumlara en başarılı öğrencilerin girdiği Singapur'da okul öncesi eğitim oranı da oldukça yüksek.
Katılımcı 72 ülke arasında genel ortalama ve 4 farklı alandaki ortalamada ise Türkiye'nin durumu pek iç açıcı değil. OECD ülkelerinin ortalamasının altında kalan Türkiye 72 ülke arasında kendine ancak 50. sırada yer bulabildi.