(USASABAH ve Ajanslar)
Türkiye'den ABD'ye eğitim almak gidenlerin en büyük destekçisi, ''Türklerin Babası'' unvanıyla anılan ABD'de yerleşik Türk akademisyenler.
Yıllar önce ABD'ye yerleşerek ünlü üniversitelerde önemli kürsülerde görev yapan Türk beyinler, Türkiye'deki araştırma dünyası ile bağlarını hiç koparmadan, ülkelerindeki yüzlerce Türk araştırmacının ABD'deki üniversitelerde eğitimlerini sürdürmelerine aracılık etti.
Northeastern Üniversitesi Lisansüstü ve Araştırma Programlarından Sorumlu Dekanı Prof. Dr. Yaman Yener, ABD'de doktora eğitimini tamamlamasının ardından 1974'de ODTÜ'de öğretim üyeliği görevine başladığını, 1978-1980 yılları arasında ODTÜ Makine Mühendisliğinde bölüm başkanlığı yaptığını ifade etti.
Prof. Dr. Yaman, o yılları şu sözleriyle anlattı:
''Türkiye'nin karışık yıllarıydı. Pek çok sebeple sorgulanıyorduk. O zamanlar rotasyona girmemiz gerektiği de söylenmişti.
Bu sıralarda Northeastern Üniversitesi'nden iş teklifi geldiğinde, (Burası iyidir, gidelim 2 yıl sonra döneriz) demiştim. Ama o iki sene burda hiç bitmedi. Ne zaman Türkiye'ye gitsem 'ne zaman geliyorsun?' diye sorduklarında 'iki yıl sonra' derdim. Son yıllarda hiç soran olmuyor artık.
Bugünkü ortam 80'lerin başında olsa ABD'de kalmaz ülkeme dönerdim. O yıllarda ne olacağı belli değildi Türkiye'de. Türkiye, şu aralar bir patlama arifesinde bunu hissediyorsunuz. ''
ABD'nin Boston eyaletindeki Northeastern Üniversitesi'nde göreve başladığını, bu eyalette evlendikten sonra da Türkiye'ye dönme konusunu kapattığını ifade eden Yener, bu süre içinde Türkiye ile bağlarını hiç koparmadığını söyledi.
Prof. Dr. Yaman Yener: "Zeki Türk öğrencilerini kabul ettiriyorum"
Northestern Üniversitesi'nde 16 yıl fakülte dekanlığı yaptığını anlatan Yener, bu süre içinde master ve doktora için çok sayıda öğrencinin ABD'ye gelmesi için büyük gayretler gösterdiğini ifade etti.
Yener, ''300'ün üzerinde Türk öğrencinin ABD'ye gelmesi için uğraştım. Dünyanın pek çok ülkesinden çok yetenekli öğrencilerin doktora ve yüksek lisans başvuruları oluyor. Bunların hepsini elbette kabul edemiyorsunuz. Ama ben bunlar Türk olduğunda yetenekli olanların hepsini kabul ettiriyorum'' dedi.
"Amerika'da mühendislik mezunu çok az"
Özellikle gelişmiş ülkelerde öğrencilerin eğitimi zor olan mühendisliğe olan ilgilerinin azaldığına işaret eden Yener, ''ABD yeteri kadar mühendis mezun edemiyor. Onun için devamlı yurt dışından iyi beyinleri alıyor. Master ve doktora yapanların çoğu yabancı. Bu ülkede dünyanın pek çok ülkesinden yabancıları görebiliyorsunuz. Fakat Türkiye, hala mühendisliğe ilgi çok fazla. Hala gelir elde etmek açısından bir avantaj. Türkiye'de çok genç var. Bu gençlerin ihtiyaçlarını Türkiye'de karşılamak için araştırmaya ayrılan kaynakların sürekliliği önemli'' diye konuştu.
Prof. Dr. Erdoğan Güları: "Birinci olduğum halde, Üniversite bana yanıt bile vermemişti"
Michagen Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma ve Lisans Üstü Araştırmalar Sorumlusu Prof. Dr. Erdoğan Güları da ABD'de 1969'da doktora eğitimi için geldiğini, 1974'de ülkeye döndüğünü ancak, Türkiye'nin şartlarının 1976'de ABD'ye gitmeye ittiğini anlattı.
Çevre kirliliği ve biyoteknoloji üzerine araştırmalar yürüttüğünü bunun yanında, idarecilik de yaptığını dile getiren Güları, üniversitedeki bütün araştırma ve lisansüstü araştırmalardan da sorumlu olduğunu da belirtti.
Türkiye'den gelen öğrencilerle de sıkı bir işbirliği içinde çalıştıklarını ifade eden Güları, pek çok Türk öğrencinin ABD'ye gelmesi için uğraş verdiğini söyledi.
Türkiye'de hayata geçirmeye çalıştığı pek çok projenin önüne engellerin çıktığını anlatan Güları, ''Şu anki ARGE iklimi olsaydı, çok değişik olabilirdi. Ben liseden okul birincisi olarak mezun oldum. Üniversiteye müracaat ettiğimde kimya bölümünde cevap bile yazmadılar çünkü kendilerine rakip istemiyorlardı. Şimdi durum değişti'' diye konuştu.