Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 6 projesi Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından 9,5 Milyon TL'lik destek almaya hak kazandı. 9,5 Milyon TL'lik malzeme ve ekipman, düzenlenen törenle Amasyalı üreticilere teslim edildi. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen programa Amasya Valisi Önder Bakan, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Bekdemir İşbilir, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Hakan Gültekin, protokol üyeleri ve Amasyalı üreticiler katıldı.
KURAKLIK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMSAL ÜRETİMİ ETKİLEDİ
Törende konuşan Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, 2024 yılı boyunca yaşanan kuraklık, dolu ve iklim değişikliği gibi sorunlar nedeniyle 2024 tarım sezonunun Amasyalı üretici için çok da iyi geçmediğini ifade etti. Geçen kış Amasya'da kar yağışı yaşanmaması sebebi ile göl ve göletlerdeki su seviyelerinin düştüğünü ifade eden Çetin, buğday ve arpa üretiminde yüzde 40'a varan verim kayıpları yaşandığının altını çizdi.
Amasya'da yaşanan kuraklığın üretimi ve çiftçiyi zora soktuğunun altını çizen Gürol Çetin, 2024 yılında Amasya'da yaklaşık 21 bin üreticiye 500 Milyon TL'ye yakın destek sağlandığını vurguladı. DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise Amasya'ya yapılan destekleme ve projelerin devam edeceğini söyledi.
AMASYA'NIN TARIMSAL ÜRETİMİNDEKİ ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ
Tarım ve hayvancılık bakımından Amasya'nın bölgenin önemli bir merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Amasya Valisi Önder Bakan, "Bizler de tarım ve hayvancılığın Amasya için taşıdığı önemin farkında olarak, göreve geldiğimizden beri İlimiz genelinde yapılan çalışmaları yerinde inceliyor, eksiklerimiz varsa onları da görme fırsatı buluyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından proje bazlı destekler almaya devam ediyoruz. DOKAP'ın görev alanına giren konularda geniş çaplı projeler hazırlayarak, Amasya'mıza kaynak sağlamak için ilgili tüm kurumlarımızın gayretle çalışmakta olduğunu ifade etmek isterim. Bugün malzeme teslimlerini yapacağımız; Yüksek Sistem Bağ Yetiştiriciliği Projesi, Küçükbaş Hayvancılığının Geliştirilmesi Projesi, Sağlıklı Kuzular Projesi, Yaylalarda Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi, Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Üretilmesi Projesi ve Biyoteknik Tuzaklar Kullanarak İlimiz Sera Alanlarında Domates Güvesi ve Thrips Zararlıları ile Mücadele Projesinin toplam maliyetleri 9 Milyon 500 Bin TL'dir. Görüldüğü üzere tarım ve hayvancılığın farklı alanlarına yönelik olarak gerçekleştirilen bu projeler, tarımsal üreticilerimizin gelir düzeylerinin artmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu noktada siz değerli üreticilerimizden de Devletimizin sağladığı bu imkanları en verimli şekilde kullanarak, Amasya'mız, Ülkemiz ve yarınlarımız için daha çok üretmenizi beklemekteyiz. Sizlerin de bu anlayışla özveriyle çalışacağınıza yürekten inanıyorum." ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından, toplam 9 Milyon 500 Bin lira tutarındaki malzeme ve ekipmanlar üreticilere teslim edildi.
• Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında 55 adet betonarme sıvat,
• Sağlıklı Kuzular Projesi kapsamında 250 adet yemlik, 250 adet suluk,
• Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında 4 adet koyun banyoluğu, 1 adet kırkım bileme makinesi, 10 adet küçükbaş hayvan kırkım makinesi,
• Yüksek Sistem Bağ Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 90 dekar alan için yüksek sistem bağ ekipmanı,
• Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Üretilmesi Projesi kapsamında132 üreticiye, 240 dekar alana ekilmek üzere ceviz-kuşburnu fidanı ve çilek fidesi,
• Domates Güvesi ve Thrips Zararlıları ile Mücadele Projesi kapsamında ise 82 çiftçiye, 483 dekar alanda kullanılacak biyoteknik tuzaklar teslim edildi.