Seracılık alanında Türkiye'de başı çeken şehirlerden biri olan Amasya 4 bin dekar üzerindeki sera alanıyla Türkiye'de örtü altı sebze yetiştiriciliğinde 9'uncu sırada yer alıyor. Geçen sene 73 bin ton sebze ve 109 bin ton çilek üretimi yapılan seralarda Türkiye'nin önemli ihtiyaçları karşılanıyor.
VALİ BAKAN: AMASYA TARIMINDA YATIRIMLARLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ
Amasya Valisi Önder Bakan, Karaköprü ve İlyas köylerinde üretim yapılan sera alanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İncelemelerde Vali Bakan'a, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin eşlik etti. Vali Bakan, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada Amasya'nın tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak sürdüğü, tarımsal ortalamasının ülke genelinin üzerinde olan bir il olduğuna dikkat çekti. Örtü altı tarımın ilde oldukça yaygın olduğunu belirten Bakan, "Türkiye genelinde örtü altı tarım alanı bakımından 12'inci, örtü altı sebzeciliğin yetiştirilmesinde ise 9'uncu sıradayız" dedi. Turfanda domates üretiminin çoğunlukla Antalya ve Mersin illerinde yapıldığını ve bu üretimin haziran ortasında sona erdiğini belirten Bakan, "Bu dönemde oluşan 45 günlük ara sezonda, orta turfanda olarak Amasya'da yapılan üretim bu boşluğu dolduruyor. Karadeniz Bölgesi, İstanbul, Ankara ve Doğu Anadolu Bölgelerinin tüketimi bu dönemde ilimizden sağlanıyor ve ürünlerimiz ortalama fiyatların üzerinde bir pazarlama kabiliyetine sahip" ifadelerini kullandı.
Bakan ayrıca, 2009-2023 yılları arasında kırsal kalkınma projeleri kapsamında 9 köyde toplam 145 dekarlık alanda 37 örtü altı yüksek tünel sera sistemi kurulduğunu, 2023 yılı sonu itibariyle Amasya'daki toplam örtü altı tarım alanının 4 bin 120 dekara ulaştığını, bu alanlarda 73 bin ton sebze ve 109 bin ton çilek üretimi yapıldığını aktardı.
Geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteği ile hayata geçirilen proje kapsamında, 114 çiftçinin yararlanacağı, toplam proje tutarı 3 milyon 890 bin TL olan sera malzemelerinin üreticilere teslim edildiğini belirten Vali Bakan, "Bu seralar hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine ve istihdamına katkı sağlayacak" dedi.
Son olarak Karaköprü ve İlyas köylerindeki büyük çaplı üretim yapılan seraları inceleyen Bakan, 2023 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan yaklaşık 2 milyon 900 bin TL'lik hibe desteği alan bir üreticinin, 11 dekarlık yeni bir sera alanı kurarak toplam üretim alanını 15 dekara çıkardığını ifade etti.
Bakan, "Devletimizin seracılık ve diğer tarımsal faaliyetlere yönelik teşvik, destek ve hibeleri artarak devam edecektir. Bu vesileyle Amasya'da tarım ve hayvancılığa katkı sağlayan imkanları sunan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz" dedi.