Amasya'nın kalbinde yer alan ve 1981 yılında Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılan Atatürk anıtı, Amasya Belediyesi ekiplerinin çalışması ile bakım ve onarımdan geçirildi.
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Amasya'nın sembolü haline gelen Atatürk anıtı, Millî Mücadele'yi başlatmak içi 12 Haziran 1919'da Amasya'ya gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya'da karşılanmasını anlatıyor.
Anıtın ön cephesinde 1919 yılında Amasya'ya gelen Atatürk'ü karşılayan zamanın müftüsü Tevfik Efendi, Vaiz Abdurrahman-ı Kamil Efendi ile Gazi Mustafa Kemal ile birlikte kente gelen heyetin figürleri yer alıyor.
'ATATÜRK ANITINA BAKIM VE ONARIM YAPTIK'
Amasya'ya teşrifleri ile Cumhuriyetin ilk meşalesini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şahsını karşılayan heyetin yer aldığı Anıtı bakım ve onarımdan geçirdiklerini söyleyen Amasya Belediye Başkanı Dr. Bayram Çelik açıklamasında şunları kaydetti; "Cumhuriyetimizin kurulmasında meşalenin yakıldığı yer olan Amasya'mıza teşriflerini anlatan Atatürk Anıtımızı heykeltıraşların kontrolünde bakım ve onarımdan geçirerek, boyama işlemini gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından 1981 yılında yapılan Atatürk anıtında, genellikle Atatürk'ü yalnız göstermekten ziyade, yarattığı toplumla birlikte göstermeyi tercih etmiştir. Anıtın ön tarafında: iki din adamı (Müftü Hacı Hafız Efendi ve Vaiz Abdurrahman Kamil) görülmektedir" dedi.
Belediye Başkanı Dr. Bayram Çelik, Yavuz Selim Meydanı'nda, restorasyon çalışması tamamlanan Atatürk Anıt'ı için emeği geçen heykeltıraşlara teşekkür edip, plaket takdim etti.