Amasya'da daha önce tahrip gücü yüksek silahlara karşı KOSGEB desteği ile "modüler balistik lego beton" üreten Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gökçe, ürünü vatandaşların da ustalık gerektirmeden kendi evlerini yapabilmesi için geliştirdi. Gökçe, iki yıl önce stratejik noktalarda bulunan özellikle askeri yapıların daha güvenli hale getirilebilmesi için hazırladığı proje kapsamında KOSGEB desteği ile "modüler balistik lego beton" geliştirdi.
Tahrip gücü yüksek silahlara dayanıklı, kalekol, nöbetçi kulübeleri, askeri üslerin sınır duvarları, emniyet kulübeleri, emniyet güçlerinin kontrol noktaları, elçiliklerin nöbetçi kulübeleri gibi yapılan kolayca inşa edilmesine imkanı sunan "lego beton"ların yalıtımını artıran Gökçe, bu ürünü vatandaşların da kullanımına sundu.
Doç. Dr. Murat Gökçe, ilk geliştirdikleri ve "modüler balistik lego beton" adını verdikleri ürünün sivil mimaride de kullanılması için çalışma yaptıklarını söyledi. Yalıtım ve depreme dayanıklılığı ön planda tuttuklarını ve yeni ürüne, "Modüler kendinden yalıtımlı lego beton" adını verdiklerini aktaran Gökçe, şöyle devam etti: "Aynı ürünümüzü daha sonra vatandaşlarımız için kendiliğinden yalıtımlı olarak modüler lego beton şeklinde yapmaya kara verdik. Sistemimiz tamamen insan gücüne dayalı, hiçbir bağlayıcı kullanmadan bir baba oğlun bir günde kendi evini yapacağı şekilde tasarlamıştık. Sistemimizde ayrıca bir ustalığa gerek duyulmuyor. Tamamen kitlenme mekanizmasıyla çalışıyor. Çocukların oynadığı legolar gibi birbirine kitlenerek sistem çalışıyor. Bu şekilde tasarlamıştık. Daha sonra da bundan çok olumlu dönüşler alınca ilk üretimlerimize başladık."
Deprem bölgesinde "lego beton"un hızlı inşa süreci, yalıtım ve depreme dayanıklılığı ile barınma sorununun çözümünde kullanılabileceğine işaret eden Gökçe, "Ülke olarak tabii çok üzücü günlerden geçtik. Hepimiz çok derin sarsıldık. Deprem gerçeğiyle iç içe yaşamak zorunda olan bir ülkeyiz. Depreme dayanıklı binalarda özellikle betonarme yapılarda taşıyıcı sistemde kullanılan kolon ve kirişlerin yıkılması sonucu betonarme binalar genelde yıkıldı. Bizim sistemde ise depreme dayanıklılığını artırmak için enerji yutma kapasitesini artırdık. Depremin salınımlarında özellikle kesme ve kayma gerilmeleri çok fazla olmakta. Sistemde bağlayıcı kullanmadığımız için yük doğrudan lego betonların kendisine biniyor. Lego betonlardan kırması gerekiyor. Biz özel olarak hazırladığımız beton karışım reçeteleri sayesinde enerji yutma kapasitesini artırdık. Böylelikle depreme karşı daha dayanıklı hale getirdik." diye konuştu.
Gökçe, geliştirdiği betonla bir gün içinde ana duvarları inşa edilen 70 metrekarelik bir evin istendiğinde sökülüp başka bir yerde kurulabileceğini de sözlerine ekledi.
Lego betonla evini inşa ediyor
Kendi arazisine lego betonla tek katlı ev yapan Okan Murat Dede ise "Murat hocam böyle bir projeden bahsedince, burayı da alalı iki sene oluyor. Ben dedim ki, hemen yapalım, hemen uygulayalım. Söyledim başladık. Kendi evini kendin yap projesi için çok önemli bir gelişme bence." ifadelerini kullandı.