Amasya'nın Yuvacık Köyü'nde kadınlar kışlık salça, melemen, yufka, Amasya yağlısı, fasulye konservesi gibi kış yiyeceklerini el birliği ile yapıyorlar. 10 hanelik bir mahalle gibi olan bu köyde kadınlar her sene olduğu gibi bu senede hazırlıkları beraber imece usulü ile yapmaya devam ediyorlar. Kışın dolaplarına Amasya yağlısı yapan kadınlar, bir başka gün fasulye konservesi, bir diğer gün salça ve menemen yapıyorlar.
Bu Köyün Kadınları Her Şeyi İmece Usulü İle Yapar
Ocaklar yapıp bakır leğenleri ile odun ateşinde kışlık yiyeceklerini hazırlayan köylü kadınlardan Güler Sakar, "Biz hep elbirliği ile yapıyoruz her işimizi. Ben bu köye gelin olarak geldim. Büyüklerimden böyle gördüm elbirliği ile yapmak hem daha az yorucu hem de daha eğlenceli. Sohbet ve muhabbet ile her işimizi yapıyoruz, Amasya yağlımızı yaptık şimdi de salça yapıyoruz. Bir taraftan da ocaklar yanarken menemen yapacağız. Biz birlik içinde kışlık hazırlıklarımızı ömrümüz gücümüz yetene kadar yapmaya devam edeceğiz. Bu köyün kadınlarının her şeyi imece usulü ile yaptıklarını herkes bilir zaten" diye konuştu.
Birlik Ve Beraberlik İçerisinde Yapmak Çok Güzel
Evine menemen ve salça yapılan Hikmet Ortaköylü ise, "Bugün komşularla beraber domates topladık. Ocaklarımızı kurduk. Bakır leğenlerde bir taraftan salça kaynıyor. Bir taraftan da menemen yapacağız şişelere. Böyle birlik ve beraberlik içerisinde yapmak çok güzel. Bir taraftan da semaver kaynıyor. Bir taraftan semaver çayımızı içeriz, bir taraftan da kış hazırlığımızı yaparız. Her işte birlik beraberlik içerisindeyiz. Herkesin ellerine emeğine sağlık." dedi.