Amasya'da havaların soğumasıyla birlikte gribal enfeksiyon hastalığında yaşanan artış ile birlikte Amasya'daki aktarlarda hareketlilik arttı. Geçtiğimiz yıla göre satışların yükseldiği aktarlarda vatandaşlar hastalıktan korunmak amacıyla en çok tercih ettiği bitkiler ıhlamur ve kış çayları oldu.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Necmettin Bacanak, "Havanın soğumasıyla kışa ayına girdik. Soğuk havalar nedeniyle soğuk algınlığı, nezle grip, boğaz ağrısı gibi hastalıklar başladı. Halkımız kendini iyi hissetmek için balgam söktürücü, öksürük giderici, nefes açıcı özelliği olan bitkisel ürünler kullanmaya başladı. Bunların arasında asırlardır kullandığımız ıhlamur bu bitkilerin başında geliyor. Ihlamurun çayı yapılıp içilmektedir. Ayrıca bu aylarda karışım halde olan kış çayları da tercih ediliyor. Zencefil, zerdeçal, tarçın, kuşburnu, ıhlamur, kekik çaylarımızda tercih ediliyor. Bunlar tercihe göre karıştırılıp veriliyor. Bunların haricinde atom çaylarımız da var. Bu ürünler soğuk algınlığını geçirecek, bağışıklık sistemini güçlendirici ürünlerdir. En çok tercih edilen ıhlamur dur. Kaynağını kendi yöremizden temin edebiliyoruz o yüzden buralarda ıhlamurun fiyatı uygundur. Kilosu 200 ila 300 arası değişmektedir. Fiyatlar ile ilgili konuşan Aktar Necmettin Bacanak, "Fiyatları işin ehli olmayan satıcılar yükseltiyor" dedi.
Genel olarak soğuk havalarda tüketilen ürünlerin fiyatlarının 100-150 TL arasında olduğunu söyleyen Aktar Necmettin Bacanak, "Kar yağdığı zaman ıhlamura rağbet artar. Zencefil, zerdeçal, tarçın ve karanfille de rağbet daha çok oluyor. Kış çayları ile adaçayı da çok tüketiliyor. Ihlamurun kilosunun 300 TL olduğunu ve fiyatları işinin ehli olmayan satıcıların yükselttiğini söyleyerek, "Ihlamur piyasası da yurtdışından gelen bir ürün olmadığı ve yerli bir ürün olduğu için fiyatında değişiklik olmadı. Biz yine 100 gramı 30 TL şeklinde satıyoruz. Çiçek ıhlamurun 100 gramı 35 TL'dir. Yani birinin kilosu 200 TL, diğerinin kilosu da 300 TL dir."
Müşterilerin taleplerini karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Bacanak, "Geçtiğimiz sene hastalık çok yüksek seviyelere çıktığı için insanlar alternatif tıbba çok yöneliyorlardı. Fakat kış ayının sonlarına doğru herkes dikkat ettiği için çok fazla bir hastalık yoktu. Birazcık daha rahatlamanın etkisiyle beraber insanlar hasta olmaya başladılar. Geçiş döneminde olduğumuz için mevsimsel olarak. Grip çok yoğunlukta bu sene. Bunları da pekmez, zerdeçal, zencefil ve özellikle ıhlamurla insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Satışımızın çok büyük bölümü ıhlamur ve kış çayları üzerine kurulmuş bir vaziyette. Bizde bunu karşılamaya çalışıyoruz. İnsanlarımızın yapacağı en güzel şey hastalanmadan önce bağışıklık sistemimizi güçlendirmektir. Bir insanın bağışıklık sistemi güçlü ise yenemeyeceği hastalık yoktur. Buna kanserde dahildir. Ö yüzden bağışıklığı güçlendirici temel doğal ürünlerle beslenmek gerekir."ifadelerini kullandı.