Amasya İl Dernekler Başkanlığının organizasyonunda ve Amasya Belediyesi'nin katkılarıyla bu yıl ilki düzenlenen "Amasya Elma Festivali"nde vatandaşlara 5 ton elma dağıtıldı. Dörtyol Meydanı'nda yapılan etkinlik, şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İlki gerçekleştirilen festivalde kurulan kazanlarda elma reçeli ve kompostosu kaynatıldı. Etkinlik kapsamında sahnelenen zeybek oyunu vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Festival kapsamında, Amasyalı sanatçılar yöresel parçaları seslendirerek, vatandaşlara keyifli anlar yaşattı. Elma yeme yarışması ise heyecanlı ve renkli anlara sahne oldu. Festivale, AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, eski milletvekillerinden Akif Gülle, Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, MHP Amasya İl Başkanı Şuayip Ak, AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Akif Kesmekaya, bazı ilçe belediye başkanları ile çok sayıda dernek temsilcisi katıldı.
'AMASYA'DAN BOL BOL SELAM GETİRDİK'
İstanbul'da yaşayan Amasyalılarla böylesine güzel bir festivalde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyen Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı konuşmasında şunları kaydetti; "Hemşehrilerimiz ile birlikte olabilmek için koştura koştura İstanbul'a geldik. Özlemini çektiğiniz, toprağının kokusunu özlediğiniz şehzadeler şehrin Amasya'dan bol bol selam getirdik. Tabi İstanbul kimilerine göre üst zümrede yaşayanların, devran sürenlerin şehrim, kimilerine göre yani bizlere göre ise doymaya geldiğimiz şehirdir. Çocuklarımıza helal rızık kazanmak için kendi memleketimiz bırakıp buralara geldik. Ama her akşam yattığımızda toprağımızı hayal ettik. Gönlümüzün bir tarafını sevdamızı orada bıraktık. İstanbul bizim için kazan, Amasya ise kepçedir. Buradan kazandıklarımızı kimileriniz memleketinizde ev yaparak, kimileriniz ise Ana ve babamıza yardım ederek, bu imkanlarımızı oralara transfer edebilmek için mücadele ediyoruz. Biz Amasya'mızı çok seviyoruz. Şehrimizin elma özelliğini ve güzelliğini anlattık. Amasya'mızın girişinde büyük bir tabelada Amasya'yı görmemişseniz en güzelini görmemişsiniz yazıyor. Amasya'ya gelmemişseniz, en güzelini sevmemişsiniz demektir. Amasya şehzadelerin şehridir. Amasya memleketin beşiği ve ilimin merkezidir. Amasya devleti ayakta tutan bir şehirdir. Biliyorsunuz, fetret devrinde Çelebi Mehmet tarafından Osmanlının kuruluşu Amasya'mızda olmuştur. Yine Osmanlıya yükseliş devrinin en kudretli 7 padişahını Amasya göndermiştir. Onun için Amasyalı olmak bir ayrıcalıktır. Amasyalı vatanperverdir. Amasyalı ceddine bağlıdır. Dününü eleştirmeyen, geçmişi ile övünen ve geleceğine güvenen bir yapıya sahiptir. Onun içinde Cumhuriyetin kuruluş felsefesi, ilkesi ve beyannamesi Amasya'da yazılmıştır. Eğer Gazi paşanın gelişinde bizim büyüklerimiz, bizim 53 yiğidimiz kahramanca davranmasıydı, yüreklerini avuçlarında taşımasaydı bugün bu nimetlerden faydalanamazdık. Onun için de Amasya'nın 53 yiğidine, Gazi Paşa ve silah arkadaşlarına herkes minnet borçludur. Ve 81 vilayetin 80'i de Amasya'ya şükran borçludur. Onun için ne kadar övünsek ve sevinsek yeridir. Bu vesile ile Cenabı-ı hak birliğimizi ve dirliğimizi daim etsin diyorum. Bu memlekete bela olanları da Kahhar ismi ile kahreylesin diyorum" dedi.
Konuşmaların ardından, meydanda paketler içerisindeki elmalar, Protokol üyeleri tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Etkinlik çekilen hatıra fotoğrafının ardından son buldu.