Vali Mustafa Masatlı, kenevir üretiminin arttırılması çalışmaları kapsamında, Gökhöyük Tarım İşletme Müdürlüğü arazisinde 34 dekarlık alanda, Türkiye'nin ilk yerli ve milli kenevir türü olan Vezir'in ekimini yaptı.
Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Yılmaz ile basın mensuplarının da yer aldığı tohum ekme etkinliği öncesinde Vali Masatlı, basın mensuplarına açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada ülkemiz tarımı adına önemli bir gelişmeye tanıklık edildiğini ifade eden Masatlı, "2016 yılında yayımlanan tebliğ ile 19 ilimizde kenevir ekilebilmesi için izin verilmiştir. Bu illerden biri de Amasya'dır. İlimizde faaliyet gösteren Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürlüğü bu konuyla ilgili özel olarak görevlendirilmiştir" dedi.
"1175 DEKARLIK ALANDA ÜRETİME DEVAM EDİLDİ"
Vali Masatlı, ilk etapta 40 dekarlık alanda tohumluk kenevir üretimi gerçekleştirildiğini belirtti. Daha sonra elde edilen tohumlarla da 1175 dekarlık alanda üretime devam edildiğini vurgulayan Masatlı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çalışmalardan sonra Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi tarafından yürütülen ortak çalışmalar sonucu 'Narlı ve Vezir' isimli Türkiye'nin ilk yerli ve milli kenevir türleri geliştirilmiştir.
Bugün ise hep birlikte Türkiye'nin ilk yerli ve milli kenevir türlerinden olan Vezir'in ekimine şahitlik ediyoruz. Bu çalışma ülkemiz tarımı adına son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu alanda belirlediği hedefler doğrultusunda Tarım İşletme Müdürlüğümüzde 34 dekarlık alanda yapılan bu ekim, yerli ve milli kenevir üretiminin yaygınlaştırılması açısından önemli bir başlangıçtır.
"BİZLERİ TEŞVİK EDEN CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Bu çalışmanın Amasya'mıza ve Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, her alanda olduğu gibi tarım alanında yerli ve milli üretimi destekleyen ve bizleri teşvik eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum".
Vali Mustafa Masatlı yaptığı konuşmanın ardından kullandığı traktör ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli kenevir tohumunun ekimini yaptı.
DİLAN KAYA/SABAH