Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın rüzgâr enerjisinde bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi, her türlü algı operasyonlarına aldırış etmeyen ve ülkenin geleceğine inanan dünya devlerinin Türkiye'ye ilgisini gözler önüne serdi. İhaleye, 4 Alman şirketin yanı sıra Amerika, Çin, Danimarka merkezli ve rüzgâr türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi. İlki güneşte yapılan YEKA ihalesini Koreli Hawnha QCell - Kalyon ortaklığı kazanmış, 19.5 dolar cent/ kWh olan yerlilik oranlı elektrik fiyatı 6.99 dolar cent'e düşmüştü.
İHALE AĞUSTOS AYINDA
Rüzgâr YEKA ihalesi için son tekliflerin alınma süresi dün itibarıyla sona erdi. Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleye, 4 Alman şirketi Türk ortaklarıyla konsorsiyum olarak teklif verdi. Ayrıca, dünyada ilk 10'da yer alan Amerika, Çin ve Danimarka merkezli rüzgâr türbini üreticisi şirketler de Türk ortaklarıyla ihaleye girmek üzere tekliflerini sundu. Rüzgâr YEKA projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın daha önce "Türkiye'yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz" açıklamasının ikinci ayağı olarak tanımlanıyor. Rüzgâr santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi ağustosta yapılacak.
İLK 10'UN 8'İ GELDİ
Vestas rüzgâr türbin üretiminde dünyada ilk sırada, GE ikinci, Çin menşeli Goldwind üçüncü sırada yer alıyor. Alman firmalardan Siemens ise dünyanın en büyük dördüncü rüzgâr türbin üreticisi konumunda bulunuyor. Enercon ve Nordex ise beş ve altıncı sırada yer alıyor. Çin'in diğer bir şirketi MingYang da dünyanın en büyük sekizinci, ülkesinin en büyük özel sektör rüzgâr türbin üretim şirketi konumunda bulunuyor. Bu şirketlerin pazar payı, küresel pazarın yüzde 90'ını temsil ediyor.
3 MİLYAR kW/SAAT ELEKTRİK
Kazanan konsorsiyum, Kayseri - Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli- Tekirdağ, AnkaraÇankırı- Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede bin megavatlık kapasiteyi devreye alacak. İhalenin kazananı, 1.1milyar doların üzerinde rüzgâr tesisi yatırımı yapacak. Her yıl asgari 3 milyar kilovatsaatelektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgârdankarşılanacak. Yıllık ortalama 1,5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.
ALBAYRAK: TÜRKİYE'YE GÜVENİN GÖSTERGESİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ihale sonucunu twitterden duyurdu. Bakan Albayrak, "Rüzgâr YEKA ihalemiz için dünyanın en büyük 8 rüzgâr türbini üreticisi firma teklif verdi. Pazarın yüzde 90'ını temsil eden 8 firmanın ihaleye girecek olması Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyididir. İnşallah ülkemizi rüzgâr teknolojilerinin üretim merkezi haline getireceğiz" mesajını paylaştı.
YERLİ ÜRETİM ŞARTI
İhaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgâr türbin fabrikası kuracak. Fabrikada 300 ila 450 yerli rüzgâr türbini üretilecek. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlanacak.