Katar komşuları tarafından bir günde yapayalnız bırakıldı. 7 ülke terör desteği ve İran ile işbirliğini bahane edip Doha'yla ilişkiyi kesti. Peki asıl neden bu muydu? Hiç sanmıyorum.
Bunlar işin kılıfı. Ağır diplomatik krizin arkasında Katar-İran arasındaki gaz anlaşması da ABD'nin bölgesel çıkarları da olabilir. Ancak şunu söylemek yanlış olmaz sanırım.
Buradan bir Körfez Savaşı bekleyenler avucunu yalar. Katar, nüfusu az olsa da ekonomik olarak oldukça güçlü bir ülke. Bu ülkeyi uluslararası denklemden dışlayamazsınız. Dışlarsanız ekonomik açıdan kendi ayağınıza da sıkarsınız.
Birkaç rakam vereyim.
Katar Körfez'in en büyük yatırımcısı. Yılda ortalama 20 milyar doları başka ülkelere yatırıyor.
Mesela, 2016'da dış yatırımları 19 milyar doları geçti. 2005-2015'e kadar geçen 10 yılda ülke 450 milyar dolarını yurtdışı yatırımlarına ayırdı. İngiltere'de 35-40, Fransa'da 25-30, Almanya'da 20, ABD'de de 15-20 milyar dolardan fazla Katar yatırımı var.
Türkiye'de medyadan tekstile, bankacılık ve gayrimenkulden enerjiye pek çok alanda 20 milyar dolardan fazla parası bulunuyor. Dolayısıyla Katar'a ambargo uygulamanın bir faydası olmaz. Uzlaşma masasında bu işin çözülmesi gerekiyor.
Beni asıl düşündüren başka bir mesele... Nedir derseniz...
Ortadoğu coğrafyasına dışarıdan ne zaman müdahale olsa sorunlar artıyor. Afganistan'la başlayıp Irak'la devam eden müdahaleler hem ülkeleri böldü hem yepyeni terör dinamikleri yarattı. Son dönemde ise Libya'ya yapılan müdahale ile bir ülke fiilen 3'e bölündü. Hangi amaçla olursa olsun, uluslararası müdahaleler sorun çözmüyor, bilakis sorunları içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Bu coğrafyaların bölünmeye değil kendi içlerinde yatırım kanallarını açmaya, işbirliklerini artırmaya, karşılıklı uzlaşmaya ihtiyacı var.