Türkiye'de yeni bir finansman ve tasarruf aracı olarak oluşturulan gayrimenkul sertifikasında ilk ihraç için 29-31 Mart arasında Vakıf Yatırım tarafından talep toplanacak. TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat'ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak ilk gayrimenkul sertifikası ihracında her bir sertifika pay bedeli 42.5 lira olacak. Toplamda ise 143 milyon lira değerinde 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek. Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin, sertifika ile konutun ortalama yüzde 20 daha ucuza geleceğini söyledi. Şahin, inşaat firmasının bu modelle finansman için bankaya faiz ödemeyeceğini, inşaatın ucuza mal edileceğini vurguladı.
'Vatandaşa yansıt'
Gayrimenkul sertifikası sayesinde müteahhit tarafından bankaya faizin, tedarikcilere vade farkının ödenmeyeceğini anlatan Şahin, bu sayede konutun daha uygun fiyatla alınabileceğini belirtti. Şahin, şunları söyledi:
"Sertifikanın amaçlarından biri de, elde edilen iskontoyu vatandaşa yansıtarak daha ucuz konut almasını sağlamak. İnşaatçı firmaya, bankaya vereceğin kredi faizini, betoncuya, demirciye tüm tedarikçilere ödeyeceğin vade farkını verme, peşin alım indirimlerinden yararlan. Buradan elde ettiğin avantajı da vatandaşa yansıt."
'Serbest değil'
İnşaat firmalarının fonlanma imkanlarının son yıllarda daraldığını belirten Şahin, bu durumların inşaat maliyetini yükselttiğini bildirdi. Şahin, "Bu da ev fiyatlarını yükseltiyor" diyerek, bu modelle inşaat firmasının ihtiyaç duyduğu fonun yatırımcıdan toplandığını vurguladı. Gayrimenkul sertifikasının Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) izin verdiği ve borsa gibi şeffaf bir platformda hayata geçeceğini kaydeden Şahin, tüm gelişmelerin KAP'ta yayınlanacağını bildirdi.
Şahin, fonun tamamını inşaat firmasına aktarmadıklarını belirterek, inşaat ilerledikçe fonun yüzde 10'luk dilimler halinde yüzde 80'inin serbest bırakıldığını, paranın tamamının serbest kullanıma bırakılmayacağını söyledi.
En büyük 10 firma ilgileniyor
Gayrimenkul sertifikası ilk olarak TOKİ öncülüğünde ve garantörlüğünde başlarken, özel sektörün de ilgisini çekti. Kemal Şahin, "Özel sektörden büyük firmalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda 10 firma ile masadayız. Kesinleşince isimlerini açıklarız ancak ikinci sertifika ihracı yapma ihtimalimiz çok yüksek" diye konuştu.
İster 50 TL'ye ister 500 bin TL'ye
Sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. Gayrimenkul sertifikası ile vatandaşın bütçesi kadar yatırım yapabileceğini söyleyen Kemal Şahin, "Herkes kendi gelirine göre sertifika biriktirebilir. Kolaylıkla borsada satar. 50 lirası olan da 500 bin lirası olan da yatırım yapabilir" dedi.