MERKEZ ARALIK AYINI PAS GEÇTİ
Yurtiçi piyasaların merakla beklediği açıklama geldi. Mart ayında başlayıp 7 ay boyunca faiz koridorunun üst bandını aralıksız indiren ancak geçen ayki toplantıda faiz artırımına giden Merkez Bankası (TCMB) aralık ayını pas geçti.
EKİMDE FAİZ İNDİRİMİNİ PAS GEÇMİŞTİ
Mart ayından beri toplam 250 baz puana ulaşan indirimi Merkez Bankası ekim ayında pas geçmişti.
EKİM'DEN SONRA İKİNCİ KEZ FAİZ ARTIŞI
Banka en son 29 Ocak 2014'te faizi artırmıştı. Banka o gün olağanüstü toplanarak politika faizini yüzde 4,50'den yüzde 10'a çıkarmıştı. Daha sonra kademeli olarak indirime giden Merkez Bankası 25 Şubat 2015'ten beri politika faizini yüzde 7,50'de tutuyordu.
UZMANLAR İKİYE BÖLÜNMÜŞTÜ
Uzmanların bir kısmı Merkez'den ABD'nin kritik faiz artırım kararı öncesinde bu ay faiz artırımı beklerken, bir kısmı ise bu ay değişiklik beklemiyordu.
FED FAİZ ARTIRMIŞTI
ABD Merkez Bankası (Fed) geçen hafta gösterge faiz oranını çeyrek puan artırmıştı. Fed faizi yüzde 0,50-0,75 aralığına çıkarmıştı.
7 AYDA TOPLAM 250 BAZ PUAN İNDİRMİŞTİ
Merkez Bankası, Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında 50 baz puan, temmuz ve ağustos, eylül toplantısında ise 25 baz puan da indirime gitmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 275 baz puana ulaşırken, TCMB ekim ayını ise pas geçmişti.
İŞTE PPK TOPLANTI ÖZETİ
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10.
Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etmiştir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır." denildi.