Ağbal yaptığı açıklamada, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları ile ilgili yasa tasarısı çalışmaları olduğunu hatırlatarak, tasarının bu hafta içerisinde TBMM'ye gönderileceğini bildirdi.
FON 25 MİLYAR LİRAYA YÜKSELTİLİYOR
EKK kararları ile Kredi Garanti Fonu'nun şu an 2 milyar lira olan limitinin 25 milyar liraya yükseltileceğini belirten Ağbal, "Kredi Garanti Fonu'nda yapılacak düzenleme ile şu an 2 milyar lira olan limit 25 milyar liraya yükseltilecek. Bu şekilde 250 milyar liralık bir kredi limiti imkanı sağlanmış olacak. Şu anda imzaya açılan tasarı ile de bu konunun yasal düzenleme boyutunu çözmüş olacağız." diye konuştu.
2017'DE SANAYİ YATIRIMLARINA TEŞVİK
Ağbal, yatırım teşvik sisteminde 2017 yılında yapılacak imalat sanayi yatırım harcamalarına ilave teşvikler verileceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Özellikle 2017 yılında sanayi yatırımlarının daha da artmasını bekliyoruz. İmalat sanayisinde 2017 yılında yapılacak yatırım harcamalarına mevcut teşviklere ilave 15 puan daha artış getiriyoruz. Yatırımcılar gelecek yıl yapmış oldukları yatırım harcamaları nedeniyle bütün diğer kazançlarından yatırım indirimi haklarını kullanabilecekler. Bu da son derece önemli bir uygulama.
İmalat sanayisindeki yatırım teşvik belgeli inşaat harcamalarında KDV iadesi getiriyoruz. Bu da son derece önemli. Artık imalat sanayisinde yatırım yapan işletmelerimiz, 2017 yılında yaptıkları yatırım harcamaları nedeniyle ödedikleri KDV'yi devletten geri alabilecekler.
50 milyon liraya kadar sabit sermaye yatırımı yapan işletmeler yıllık olarak bunu alabilecekler. Yani 2017 yılında yapmış oldukları tüm inşaat harcamaları nedeniyle ödedikleri KDV'yi 2018'de alabilecekler. Sabit sermaye tutarı 50 milyon lirayı aşan yatırımlarda ise 6 ayda bir KDV iadesi yapacağız. Bu da sisteme giren yeni bir unsur, bu da teşvik edici olacak."
"TÜREV İŞLEMLERDE BSMV KALDIRILIYOR"
Bakan Ağbal, işletmelerin geleceğe dönük riskleri yönetmek için türev işlemler yaptığını, bu işlemlerin borsa dışında gerçekleşmesi halinde BSMV'ye tabi olduğunu, bu konuda düzenleme yaptıklarını anlattı.
Ağbal, şöyle devam etti:
"İster borsada, ister borsa dışında olsun tüm türev işlemlerinde BSMV'yi kaldırıyoruz. İster döviz cinsinden, ister faiz, ister birtakım emtia, borsaya endeksli türev işlemler olsun bunların hepsi için öngörülen BSMV istisnası getiriyoruz.
Bugün özellikle döviz kurundaki değişimlere veya faizdeki değişimlere karşı işletmelerimiz, riski yönetmek için ileri vadeli sözleşmeler yapıyorlar. Bu sözleşmeler üzerinde şu anda BSMV olduğu için genellikle bunu yurt dışında yapmak istiyorlar. Dolayısıyla, türev işlemlerinin tamamının Türkiye'de yapılmasını sağlamak amacıyla bu düzenlemeyi yapacağız.
Halihazırda borsalarda gerçekleştirilen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri BSMV'lerden istisna fakat şu anda borsalarda gerçekleştirilen türev işlemler toplam iş hacminin çok cüzi bir kısmını oluşturuyor. Birçok ülkede türev işlemler vergiyi tabi olmadığından finansal sektörümüz yurt dışı ile rekabet konusunda dezavantaj yaşıyor.
Yapacağımız düzenleme ile borsa dışında gerçekleştirilen türev işlemlerde BSMV'yi kaldırıyoruz. Böylece türev ürünlerin fiyatlamasında öngörülebilirliği, finansal sektörün yabancı piyasalarla rekabet gücünü artıracağız. Genel olarak yurt dışında yapılan bu işlemleri ülkemize çekeceğiz, finansal piyasalarda derinleşmeyi sağlayacağız. İstanbul Finans Merkezi (İFM) adına atacağımız adımlara da başlangıç oluşturuyoruz."
İFM'nin hayata geçmesi noktasında türev işlemlerde BSMV'nin kaldırılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Ağbal, "Bu düzenleme bankalarımız ve ileri vadeli kontrat yapan işletmelerimiz için bu büyük yarar getirecek. Önümüzdeki süreçte işletmelerimizin daha fazla ihtiyaç duyduğu bir konu ve bu düzenleme önemli bir fayda getirecek." ifadelerini kullandı.
"VARLIK BARIŞI'NDA 6 AY SÜRE UZATIMI"
Maliye Bakanı Ağbal ayrıca, hükümetin yurt dışından varlıkların Türkiye'ye getirilmesi için düzenlediği Varlık Barışı'nın süresinin 6 ay uzatılacağını belirterek, bu konunun Bakanlar Kurulunun imzasına sunulduğunu söyledi.
Kanun ile 31 Aralık'a kadar, yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye'ye getirilmesi veya yurt içinde bulunan varlıkların işletme kayıtlarına dahil edilmesi halinde bu varlıkların serbestçe tasarruf edilmesine yönelik önemli imkanlar getirilmişti.
BSMV NEDİR?
BSMV'nin açılımı Banka Sigorta Muamele Vergisi'dir. Eğer kredi veya kredili mevduat hesabınızı kullandıysanız banka sizden BSMV adı altında ücret almaktadır. Ve ödemeleriniz süresince her ay BSMV yansıtılır.