Başbakan Binali Yıldırım, ekonomide güveni artıracak, kurda istikrarı güçlendirecek, reel sektörü canlandıracak, istihdamı teşvik edecek ekonomi paketini açıkladı. Asgari ücretliden esnafa, iş dünyasından işsiz gençlere kadar toplumun tüm kesimini kucaklayan paketle reel sektöre 250 milyar liralık kredi desteği verilecek, 500 bini özel sektörde olmak üzere 600 bin kişiye iş imkânı sağlanacak. İşverenin Ocak-Mart 2017 dönemine ait sigorta prim ödemeleri 9 ay ertelenecek. Yıldırım, ekonomi kurmaylarıyla birlikte Çankaya Köşkü'nde açıkladığı pakete ilişkin şu mesajları verdi:
NAKİT SIKIŞIKLIĞI GİDERİLECEK: Firmaların nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak, istihdamı artırmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Ekonomiyi ayakta tutan bütün sektörlerin nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz.
İŞ DÜNYASI RAHATLAYACAK: Bundan ağırlıklı olarak KOBİ'ler, imalatta üretim yapanlar, esnaflar, ihracat yapanlar, orta ölçekteki işletmeler yararlanacak. İhracat kredilerinde teminat yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 80 uygulanacak. Bütçe açığını artıracak, yeni borçlanma gerektirecek bir düşünce yok. 2017 bütçesinden farizi gelirlerden gelen gelirlerden karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapacağız. İş dünyasına rahatlama getirecek.
KOBİ'YE SIFIR FAİZLİ KREDİ: Sanayi Bakanlığı'nın KOBİ'lere yönelik desteği var. İşletmelere 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 ay vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. KOSGEB'e üye olan küçük işletmelerin 12 ay içindeki kredi ihtiyaçlarını karşılamak için 50 bin lira vereceğiz. 15 bin KOBİ'nin yararlanmasını öngörülüyor. Faizsiz, 3 yıl boyunca 50 bin liraya kadar para verilecek. İlk yıl ödeme yok. Son iki yıl üçer aylık ödeme takvimiyle ödenecek. Yaklaşık 750 milyon liralık kaynak olacak.
TAKVİMİ YAPILDI:
Reel sektör için alınan bu tedbirlerin tamamı için bütçeden yapacağımız tasarruflar kullanılacak. Mali disiplin sürecek. 2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını da takvimlendirildi.
DEVLET DE KEMER SIKACAK
Devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Önceliği olmayan harcamalar yeni araba, bina gibi gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatlerden kaçınılacak. Kamuda acil olarak 5 bin kişiye istihdam sağlanacak, 2017'de 60 bin personel alınacak.
600 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI AÇILIYOR
İşsizlikte kıpırdama var. Özel sektör firmalarının maliyetini düşürmeye yönelik tedbir aldık. İşbaşı eğitim programı, girişimcilik eğitim programı, mesleki eğitim kursları güçlendiriliyor. 2017'de üç başlıkta toplam özel sektörde 500 bin vatandaşa İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandırılacak. 500 bin kişiye özel sektörde iş imkânı sağlanacak. Ayrıca 100 bin kişi için de toplum yararına çalışma programına devam edilecek.
ASGARİ ÜCRETE İŞKUR DESTEĞİ
Katma değeri yüksek orta ve ileri teknoloji sektörlerinde istihdam programı uygulanacak. Mevcut istihdamın üzerine yeni istihdam koyacak işverenlere asgari ücretin yarısı kadar yükü İŞKUR olarak üstlenerek bir yıl süresince yüzde 50, ikinci yıl yüzde 25 destek verilecek.
İnşaata KDV iadesi: İnşaat sektörüne KDV iadesi verilecek. Sektör bir yıl içinde yaptığı harcamaya karşılık KDV'nin tamamını alacak.
YATIRIMA KATKI ORANI ARTIYOR
Yatırımın teşvikinde seferberlik başlatıldı. Gelecek yıl yapılan imalata yönelik, yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırılıyor. Kurumlar Vergisi indirimi tam olarak uygulanacak.
İlave vergi yok: 2017 yılında vergi artışı yok. Vergi artışı olsa ne konuşacağız. Bir elinle ver, öbür elinle al. Öyle olsa bunları konuşmayız. Biz veren taraf olacağız. İşlerini yoluna koyacaklar, vergilerini verecekler.
TL'YE DESTEĞE TEŞEKKÜR
Milletimiz sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sorumluluk üstlendi. Milli paramıza yönelme oldu. Bunun için teşekkür ediyoruz. Biz de önlemler aldık. Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacağız. 10 milyar dolar civarında kaynak yerli paraya geçti. Bazı ülkeler yurtdışındaki paraların üzerine yatmak için her türlü numarayı çekiyor. Vatandaşımız buraya getirsin parasını. Vergi de yok. Memleketlerinde işe, aşa dönüşsün.
SSK PRİMLERİ ÖTELENDİ
2017 Ocak-Şubat-Mart dönemine ait üç ay primler 2017 Ekim, Kasım, Aralık ayına öteleniyor. Bu üç ayda ödeme yapmayacaklar. İlave yük, faiz gelmeden ödeyecekler. 9 ay faizsiz erteleme, parayı sonra devlete verirsin diyoruz. Maaş beklemez, işçini çalıştırmaya devam et bu yükümlülüğünü daha sonra yerine getirebilirsin. Hazine bunun için borçlanma öngörmüyor, ilave yük getirmiyor.
Esnafa sicil affı: Esnafın kredi notunun düşmesiyle kredi almasının önündeki engellerin kaldırılması konusunda çalışılıyor. Bankalarla görüşülüyor. Sistemi bozmadan bir düzenleme yapılacak. Bunu bahane edip ilave kredi verilmemesi gibi bir duruma izin verilmeyecek.
İHRACATA % 100 TEMİNAT
Eximbank sermayesini artıracağız. Mevcutta 3.7 milyar sermayesi var. Bunu daha da yükselteceğiz. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurtiçinden sağlayacağı mallar için sıfır faiz uygulanacak. Buradan götürülecek işlemlerde kredilerden faiz alınmayacak. Faiz farkı Eximbank'tan karşılanacak. İhracata yüzde 100 teminat verilecek.
Kamu mevduatına sınır: Kamu bankaları artık aralarında para toplarken yarış yapmayacak. Kamudan mevduat alımına yüzde 7.5 sınırı getirildi.
BANKALARIN ELİ RAHATLADI
Yeni kredi imkânların açılması, bütün kredilerin yapılandırılması yoluyla BDDK tarafından bütün kredilerin yapılandırılması imkânı getiriliyor. Karşılıklar kararnamesi ile yükler alınıyor. Buradan elde ettikleri kaynağı kredi yapılandırmasında kullanacaklar. KOBİ'lerin maliyetlerinin düşmesi bekleniyor. Kredilendirmede KOBİ tanımı 125 milyon liraya çıkarıldı. Bu tutarın altında yeniden yapılandırma söz konusu olacaksa KOBİ sınıfı olarak dikkate alınacak. İmkânlarından yararlanacak. (Daha önce 40 milyondu)