Türkiye'nin yeni uydusu Göktürk-1, TSİ 16.51 itibariyle uzaydaki yerini almak üzere faaliyete geçti.
"Göktürk 1" uydusunu faaliyete alma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırlatma aracından başarıyla ayrılan uydumuzun ilk sinyallerini bir sat içinde Norveç'teki yer istasyonundan alacağız" dedi.
İŞTE GÖKTÜRK-1 UYDUSU...
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı. Uydu, Türkiye saati ile 16.51'de yörüngesine gönderilecek. GÖKTÜRK-1 hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacak.
İşte yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülen GÖKTÜRK-1 için bütün detaylar...
"TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÜCÜNÜ ARTIRACAK"
*GÖKTÜRK-1 hem sivil hem de askeri uygulamalar için çok yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri sağlayacak ve bu özellikleriyle en gelişmiş sistemlere sahip keşif, gözetleme uyduları arasındaki yerini alacaktır. 25 Ekim tarihinde Felix Ebouse Havalimanı'na indirilerek fırlatılacağı yer olan Spaceport'a gönderilen GÖKTÜRK-1 uydusu, Türkiye saati ile 16:51:44'te fırlatılacaktır.
*GÖKTÜRK-1 projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TUBITAK, UEKAE, ROKETSAN,TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütülmüştür. Yakıtsız olarak yaklaşık 1070 kg kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kameraya sahip olup, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacaktır.
*2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusunun Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü karşılayacak.
*Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusunun GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracağı vurgulanan açıklamada, "GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve çevresel test faaliyetleri, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. tesislerinde kurulan Türkiye'nin ilk milli Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) merkezinde gerçekleştirilmiştir. Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecektir.
TSK'nın uzaydaki gözü olacak GÖKTÜRK-1 uydusunu faaliyete alma töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Törende konuşan Milli Savunma Bakanı, Hayatımızın en belirleyici sektörlerinde dikkat çekici çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Allah'a hamd olsun Türkiye artık kendi uydusunu üretme fırsatına sahip oldu. Her alanda liderliğinizde büyük atılımlar yaptık. Şu anda bulunduğumuz yerde Atak helikopterlerimizi de Türk Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. Sayın Cumhurbaşkanım son günlerde Avrupa ülkelerinden gelen bazı ambargo iddialarına en güzel cevabı yerli savunma sanayimizle veriyoruz" dedi.