Irak ordusuna bağlı kuvvetler 2 yıldır DEAŞ'ın kontrolünde bulunan Musul'u kurtarma operasyonlarını düzenlerken, en ağır bedeli yine Musul halkı ödüyor. Musul'daki Erbil merkezli haber portalı Rudaw'a konuşan Zehra Mahallesi sakinlerinden Ebu Fuad, "Durumumuzu uluslararası örgütlere anlatın. En kısa zamanda imdadımıza yetişmezlerse birbirimizin etini yiyeceğiz" dedi. Aynı haberde bir diğer Musullu kadının da "Yemin ederim evde kalan tek şey bayat ekmek. Yağın içinde kızartıp çocuklarıma veriyorum" dedi. Bölgeden kaçan tanıklar öldürülen DEAŞ militanlarının cesetlerine yaklaşamadıklarını, üzerlerinde bomba olabileceğinden korkulan cesetlerin sokaklarda kaldığını aktardı. Irak Ordusu'ndan Tuğgeneral Haydar Fadıl, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada Zuhur Mahallesi'ne top atışı yaptıklarını ve bölgede siviller bulunduğu için yavaş ilerlediklerini söyledi. DEAŞ'ın bu bölgelerde kimyasal silah bulundurabileceği de Irak ordusunu yavaşlatan bir diğer endişe kaynağı. Yetkililer bu sebepler ve DEAŞ direnişi dolayısıyla Musul operasyonunun yavaş ilerlediğini kaydetti.
85 BİN KİŞİ KAÇTI
Irak ordusunun kontrolü ele geçirdiği mahallelerde beyaz bayrak açan ailelerin kaçışı gözlemlenirken Irak Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, "Musul operasyonunun üzerinden 5 hafta geçti. Bu zaman içerisinde kentin çeşitli bölgelerinde yaşadıkları yerlerden edilenlerin sayısı 85 bin 293 kişi oldu" denildi. Operasyondan dolayı evsiz kalan kişiler Erbil'deki kamplara yerleştirildi.
ABD merkezli New York Times gazetesi Musul'dan kaçanları görüntüledi. Kentte kurtarılmayı bekleyen kişi sayısının ise 1 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.