Milliyet'e konuşan Müezzinoğlu'nun açıklamaları şöyle:
PROMOSYONU BANKALAR İLE GÖRÜŞTÜK
"Emekliler için promosyonu bir noktaya getirdik. Başbakanımız bir basamak daha yukarı çıkararak emekliye kısıtlı da olsa daha iyi bir koşul oluşturur. Başbakanımız önümüzdeki günlerde bankalarla görüşerek, işi biraz daha zorlayacak. Bankalarla konuştuk. Emekli maaşları, para sizde (bankada) kaç gün kalıyor? 1 gün kalan var, 2 gece kalan var, 2.5 var. Ortalama 2 gün kabul ettik. Ortalama 2 gün, yılda 24 gün ediyor. 1 yıllık miktar 195 milyar TL. Bunu 200 milyar ve yıllık 1 ay kabul edin. 200 milyar yılda 1 ay bankada kaldığında bunun karşılığı ne?
"EMEKLİYE 3 YILDA BİR 400 TL"
Hesap yaptılar. 110 lira yıllık. Dedim onu 125 lira kabul edin. 3 yıllık karşılığı 375. Hadi bunu da 400 yapın. Geldiğimiz nokta bu. 11 milyon 800 bin emekli var. 400 lirayı 3 yıla bir dağıtın. 100 lira civarı. Biraz üzerinde rötuşlara ihtiyaç var. Ben yılbaşına olur diye düşünüyorum. Emeklimizi farklı yerlere sürüklemek isteyen bir algı yönetimi yapıyorlar. 900 TL'lik rakamlardan söz edenler oldu. Kamuoyuna yansıyan rakamların karşılığı yok bankalarda."
KIDEM SENEYE ÇÖZÜLSÜN
"Kıdem tazminatı konusunda işverenle işçi arasında henüz makas çok açık. Sendikalarımız 'asla geri adım atmayız' diyor kazanılmış haklardan. Haklılar. İşveren, 'ne sorumluluğum varsa yapayım, 10-20 yıl sonra devasa rakamlar çıkmasın' diyor. O da kendi ölçeğinde haklı. Şu anda kıdem tazminatından istifade eden çalışan sayısı yüzde 30'u geçmiyor.
ALTERNATİFLER ÇOK
Yüzde 70 kıdem tazminatından sıfır faydalanıyor. 3 ay çalıştı diyelim, tık diye fonda birikebilmeli. Üzerinde yoğun bir çalışmaya ihtiyacımız var. (Tazminata esas alınacak gün sayısı) Şu düşmesin, bu düşmesin... Öteki tarafta yüzde 70 zararda olanı ne yapacağız? Alternatifler çok. Mevcutların koşulları aynen devam edebilir diyebiliriz. bugün başlayanlarınkini fona aktaralım. Burada önemli olan çözüm üretmek. 2017'de ben olsun istiyorum. Öyle veya böyle bir yerden başlamamız lazım.
TAŞERON İŞÇİLERİN DURUMU
3 - 4 ay içinde gündemimize kamu personel reformunu alabileceksek bunu da onun içine alacağız. Kamuda kaç çeşit çalışan olduğunu neredeyse Çalışma Bakanı olarak ben bile karıştırıyorum. Farklı statüler olur. Herkes 5 yılda bir kendini yenilediyse bir üst statüye geçer. Onun gereğini yapamıyorsa mevcut statüsünde devam eder.