Son yıllarda uluslararası başarılarda arzulanan noktada olmayan Türkiye, satrançta altın dönemini yaşıyor. İş Bankası'nın ana sponsorluğunda satrancı okullara yayan Türkiye Satranç Federasyonu, imkansızı başardı ve son 11 yılda büyük bir patlama yaşadı. 619 bin 731 lisanslı sporcusu bulunan Türkiye Futbol Federasyonu'nu geçerek 698 bin 270 lisanslı sporcu ile ilk sıraya yerleşti. Satranç Federasyonu'nun 2005 yılında sadece 30 bin lisanslı sporcusu bulunuyordu.
ANTRENÖR SAYISI 8'E KATLANDI
Satrancı, Türkiye'nin her yerine yaymak, uluslararası alanda arenada başarıyla temsil etme hedefi ile yola çıkan Satranç Federasyonu, İş Bankası'nın desteğiyle sadece sporcu sayısını değil; antrenör sayısını son 11 yılda 10 binden, 80 bine, hakem sayısını 1702'den 7990'a çıkardı. Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle okullarda kurulan İş Bankası Satranç Sınıfları ve planlı bir organizasyon sayesinde madalya sayımız da son 10 yılda uluslararası arenada 8'den 53'e yükseldi.
OLİMPİYATLARDA TARİHİ BAŞARI
En büyük başarımız ise olimpiyatlardan geldi. 176 ülkeden 180 milli takımın yarıştığı Dünya Satranç Olimpiyatlarında, Türkiye tarihi bir başarıya imza attı. Milliler, 4. ile eş puanda 6. olarak 2014 Olimpiyat Şampiyonu Çin başta olmak üzere Macaristan, Fransa, İngiltere, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkeleri geride bıraktı. Alınan bu başarılı sonuçlar sayesinde Türkiye, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) ülkeler sıralamasında 27. Sıraya kadar yükselmemizi sağladı.
ŞİMDİ GÖZLER GÜRCİSTAN'DA
Satrançta şimdi gözler 8-10-12 yaş kategorilerini kapsayan Dünya Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'na çevrildi. Gürcistan, Batum şehrinde düzenlenen organizasyona 65 ülkeden, 716 sporcu katılırken ülkemizden de 9 sporcu yer alıyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş ve Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen'in de yerinde takip ettiği ve 31 Ekim tarihine kadar devam edecek turnuvadan da önemli başarılar bekleniyor.