Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tüp Bebek Merkezi çalışanları, Samsun, Amasya ve Sinop ile bu şehirlere bağlı ilçelerde, bebeği olmayan ailelere tüp bebek uygulamasını anlatıyor.
OMÜ Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Davut Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde görev yapan sağlık çalışanları ile 2 yıldan bu yana kendi imkanlarıyla belirli günlerde Samsun'un yanı sıra Sinop ve Amasya ile ilçelerini gezerek bebekleri olmayan ailelerle bir araya geldiklerini, tüp bebek uygulamasını anlattıklarını söyledi.
Uzun süre bebekleri olmayan ve çeşitli nedenlerle hastaneye gelemeyen çiftlerin ayaklarına gittiklerine dikkati çeken Güven, "Çocukluğumda annemle hastaneye gittiğimde doktorlar bize karşı mesafeli, hastaları azarlayan, annemi konuşturmayan kişilerdi. Biz böyle olmak istemedik. Hastalara mesafeli olan değil, hastaların ayağına giderek sağlık hizmeti veren ve insanları mutlu eden bir merkez olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.
Son yıllarda tüm meslektaşlarının daha kaliteli ve sıcak hizmet vermeye başladığını, kendilerinin de çeşitli nedenlerle tüp bebek için merkezine gelemeyen insanların ayağına gitmeye karar verdiklerini anlatan Güven, çiftlere devletin sunduğu imkanları bildirdiklerini, yapılabilecekleri değerlendirdiklerini dile getirdi.
İlçe merkezi ve köylerde toplantılar düzenlediklerini belirten Güven, toplantının ardından hekim ve diğer sağlık çalışanlarının ailelerle birebir görüşmeler yaptığını kaydetti.
İnsanların tüp bebek uygulamasını genellikle yanlış bildiğine işaret eden Güven, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Özellikle tüp bebek tedavisi yaygın olarak aceleci ve gereksiz uygulanabiliyor. Belirli kriterleri tamamlayan hastalara devlet tüp bebek tedavisinde destek veriyor. Normalde bayanların beyninden salınan iki hormon yumurtalıkları etkileyip yumurta oluşmasını sağlıyor. Yumurtanın çatlamasının ardından uygun zamanda spermle birleşip rahim içine yerleşiyor. Eğer bu sistemin herhangi bir noktasında sorun varsa onu düzeltmek için tüp bebek ya da başka bir yolla tedavi mümkün. Tüp bebek tedavisinde yumurta büyütmeyi dışarıdan verilen hormonlarla sağlıyoruz. Belli büyüklüğe ulaşan yumurtaları anestezi altında ultrasonla topluyoruz. Sonuçta insanlarımızın anne-baba olmasına yardımcı oluyoruz. Devletimizin bize sağladığı imkanları milletimizin ayağına giderek onlara sunuyoruz."
Güven, çalışmalarını tamamen gönüllülük esası ile yürüttüklerini vurgulayarak, ziyaret ettikleri köylerden kendilerine gelen pek çok çiftin tüp bebek ile çocuk sahibi olduklarını sözlerine ekledi.
Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde vatandaşlarla bir araya gelen Güven ve tüp bebek merkezi ekibi, teknolojide yaşanan son gelişmeleri ve yürütülen çalışmaları anlattı.
Dernek yöneticisi Salih Yaman, ilçenin kırsal kesimlerinde özellikle çocukları olmayan çiftler bulunduğuna dikkati çekerek, bu konuda yapılan yardımlar için teşekkür etti.