Afyonkarahisar'ın kilimi ile ünlü Bayat ilçesinde, ipliğe dönüştürülen yün, doğadan elde edilen kök boyalarla boyanarak, genç kızlar ve kadınların duygularını yansıttığı Türkiye'nin ilk ve tek patentli Bayat Kilimi'ne dönüşüyor.
Kaymakamlığın öncülüğünde ilçe ve köylerinde açılan kurslar sayesinde yeniden eski canlılığına kavuşan kilim dokumacılığı, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor.
Kilimin dokunması için ilk olarak dağlardan pinar, palamut ve mazı bitkisi toplanarak gölgede kurutuluyor. Daha sonra kazanlara iple beraber konulup kaynatılıyor. 24 saat kazanda bekleyen ipler, askıya asılarak kurumaya bırakılıyor. Kurutulan ipler tezgahlarda hünerli ellerde dokunarak yün kilim haline getiriliyor.
Bayat Kilim Atölyesi'nde sergilenen kilimler arasında "avşar güzeli", "seleser", "bindallı", "bıtıraklı", "ejderhalı" ve "burçaklı" gibi modeller yoğun ilgi görüyor.
Kaymakam İbrahim Halil Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en çok önem verdikleri projenin, adı ilçeyle özdeşleyen kilimlerin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu söyledi.
"Kilim dokumacılığı milletmizin kültüründe çok önemli bir yere sahiptir" diyen Toprak, bu kültürel mirasın devam ettirilmesinin önemini vurguladı.
Toprak, kilimlerde sentetik ip kullanılmadığına dikkati çekerek,"Kilimlerimiz yüzde 100 yün, kök boya ile boyanıp, kirman ile hazırlanan iplerden dokunuyor. Hepsinde el emeği var. Kilim dokutarak varlığının devam etmesine yardımcı olurken, bölge halkının, özellikle kırsal kesimde yaşayan alt gelir grubundaki kişilerin, dezavantajlı grupların ve kadınların hane gelirlerine katkı sunmalarına imkan sağlıyoruz."şeklinde konuştu.