Erken dönemde fark edilirse hasar gören dokular manuel terapi ile cerrahi yönteme gerek duyulacak boyutlara varmadan tedavi edilebiliyor. Dr. Metin Mutlu, el bileği sinir sıkışmalarının manuel terapi ile tedavisi hakkında bilgi verdi.
Önce parmaklar uyuşabilir
El bileğinin ön yüzünde, karpal tünel denilen yapının içinde bulunan median ve ulnar sinirler parmakların kavrama, tutma, sıkma, yazı yazma gibi fonksiyonlarını sağlar. Karpal tünel sendromu; yani el bileği sinir sıkışmasında en önemli belirti, parmaklarda uyuşma ve eskiye göre daha çabuk yorulma hissidir. Sinir sıkışması ile önce baş, işaret ve orta parmaklarda kendini uyuşma, karıncalanma, keçeleşme ve ağrı hissi ile gösterir. Zamanla tünel daha da daralma göstermişse bu kez yüzük ve serçe parmaklar da aynı belirtiler başlar.
Tedavi edilmezse felce kadar gidebilir
Belirtiler dikkate alınmaz ve aynı hareket yoğunluğuna devam edilirse hastalığın ilerlemesi kaçınılmazdır. Bu da ödem-nebde dokusuna dönüşerek kalıcı darlıklara ve zorunlu cerrahi girişime neden olabilir. Erken dönemde teşhis edilmesi halinde manuel tedavi ile cerrahiye gerek duyulmadan tedavi sağlanabilir. El bileğindeki bu sinir sıkışması tedavi edilmezse zamanla elde kuvvet kaybı görülebilir hatta ilerleyen dönemlerde felce kadar gidebilir.
En önemli neden bilgisayar kullanımı
El bileğindeki sinir sıkışması; yani karpal tünel sendromu günümüzde oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Karpal tünel sendromu ilk zamanlarda romatoid artrit gibi bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar sonrasında ya da uzun süre mesleki el işi yapan kişilerde görülürken son yıllarda bilgisayar kullanımının artması ile toplumda daha sık görülür olmuştur. Uzun süreli bilgisayar kullanımı, parmakların yoğun çalışması nedeni ile tünel içinde ödeme sebep olur ve bu da sinirin sıkışmasına yol açmaktadır.
El bilek sağlığını için bunlara dikkat edin!
- El ve el bileklerini zorlayan ağır işlerden kaçının
- Ağır yük taşımayın. Eğer taşımak zorundaysanız belirli aralıklarla elleri ve kolları dinlendirin.
- Bilgisayar başında her 20-30 dakikada bir 5 dakika ara verin
- Bileğe yük bindirmeyen mouse pedler kullanın
- El bileğini uzun süre bükülü şekilde tutmayın
- El, el bileği ve parmaklar güçlendirici egzersizler kuvvetlendirin
- Uzun süre hareketsiz kalmak sinirlerin sıkışmasına neden olabilir bunun için hareketli bir yaşam benimseyin
- Mouse kullanırken bileğinizi zorlamaya neden olacak şekilde masanın kenarına yaklaştırmayın