New Scientist'te yer alan habere göre New York Yeni Umut Doğurganlık Merkezinden Dr. John Zhang başkanlığındaki ekip, "merkezi sinir sistemini etkileyen nadir kalıtsal nörometabolik ve mitokondriyal bir hastalık" olarak tanımlanan Leigh sendromlu Ürdünlü bir annenin yumurtalıklarına tıbbi müdahalede bulundu. 6 Nisan'da dünyaya gelen bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Meksika'da doğan bebek, annenin ölümcül genetik rahatsızlığı nedeniyle anne karnındayken yapılan müdahale ile kurtarıldı. Annenin yumurtalıklarına, sağlıklı bir donörden alınan DNA yerleştirildi. Ölümcül genetik soruna neden olan yumurtalıktan alınan DNA, sağlıklı donörden alınan DNA ile değiştirildi.
Böylelikle bebeğin anne karnında sağlıklı gelişiminin önü açıldı. Tartışmalara neden olan bu yöntemle anne, baba ve yumurta donöründen alınan DNA ile 6 Nisan'da Ürdünlü çiftin bebeği dünyaya geldi. Doğan bebekte yapılan ilk muayenelerde Leigh sendromuna rastlanılmadı.Söz konusu haberde Dr. Zhang'ın "Yaşam kurtarmak yapılacak etik bir şeydir." Açıklamasına yer verildi. Operasyonun hangi hastanede gerçekleştirildiği bilgisine yer verilmedi.
Ürdünlü çiftin bir önceki çocuğunun aynı rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.
Leigh sendromu nedir?
Leigh sendromu (subakut nekrotizan ensefalomyopati), hücrelerde enerji üretmekten sorumlu olan ve 'mitokondri' adı verilen organeldeki genetik mutasyona bağlı bir protein eksikliği nedeniyle oluşan ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır.
Görülme olasılığı 40.000'de bir olarak kaydedilmiştir ancak belirli bölgelerde bu hastalık daha da yaygındır. Örnek vermek gerekirse Kanada'nın Québec eyaletinde bu oran her 2000 yeni doğan arasında bir kişiye kadar yükselmektedir.