FRANSA'DA OLAĞANÜSTÜ HAL 4 KEZ UZATILDI
OHAL uygulamalarının dünyada birçok örneği var. Özellikle terör örgütleri El Kaide ve DAEŞ gibi küresel terör eylemleri gerçekleştiren örgütlerin ortaya çıkmasıyla Batı dünyasında sıkça karşılaşılan bir uygulama olmuştur. Örneğin 13 Kasım 2015'te Paris'te gerçekleştirilen terör saldırıları sonucunda Fransa hükümeti OHAL kararı aldı. Bu karar bu gece 4. Kez uzatıldı.
FRANSA'DA 2017'YE KADAR OLAĞANÜSÜ HAL UYGULANACAK.
Yani Kasım 2015'te ilan edilen OHAL, Ocak 2017'ye kadar uzatıldı. Toplamda 14 ay sürecek. Bu durum elbetteki Fransa halkı için rahatsızlık yaratmıyor. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiği birçok terör saldırısı yaşandı.
ABD'DE DE SIK SIK OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULANIYOR
Bir başka örnek de ABD'den verebilirim. Geçtiğimiz Ekim ayında Joaquin kasırgası nedeniyle Güney Karolina eyaletinde de Başkan Obama OHAL ilan etmişti. OHAL uygulamalarına başka bir örnek de Macaristan'dan verebilirim.
MACARİSTAN SIĞINMACILARA KARŞI OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULANIYOR
Sığınmacı krizi ile karşı karşıya kalan Macaristan OHAL ilan etmişti. Bu örnekleri artırmak mümkün. Batı'da ulusal yada bölgesel çapta birçok OHAL uygulaması mevcut bugün. Darbe girişimi ile birlikte dünya tarihinin en büyük terör saldırısı ile karşı karşıya kalan Türkiye'nin, FETÖ ile daha etkin mücadele edebilmesi adına aldığı bu kararın demokrasinin kısıtlanması ile uzaktan yakından ilgisi yoktur.
DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER DEVRE DIŞI BIRAKILMAYACAK
Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı kamuoyuna açıklarken, bir yandan da demokrasi için, milli irade için halkı sokaklara davet etti. Bu da gösteriyor ki esas hedef demokrasiyi yada özgürlükleri devre dışı bırakmak değil, tam tersi tesis edene kadar devletin terörle daha etkili bir mücadele etmesidir. İlk algı öyle olabilir ama OHAL'i sokağa çıkma yasağı ile karıştırmamak gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın halkı ısrarla meydanlara davet etmesi bunun böyle olmadığının en net kanıtı zaten.