Hükümet, tam olarak atlatılmadığını düşündüğü darbe girişimine yönelik tehlikenin tüm boyutlarını ortaya çıkaracak. Ergenekon ve Balyoz yargılamaları sürecinde yapılan hataların yapılmaması için çaba verilecek. Balyoz benzeri işlemlerin olması istenmediği için titiz bir çalışma yapılarak, darbeye gerçekten destek verenler ile vermeyenlerin ayrıştırılması sağlanacak. Yargılama ise sıradan hukuk sistemi ile yapılmayacak. Bir yandan memuriyetle bağlantılı disiplin süreçleri, diğer yandan özellikle askeri personel için Yüksek Askeri Şura(YAŞ) aşaması, öte yandan da adli yargılama süreci üç ayaklı olarak paralel şekilde işletilecek. Çok hızlı yargılama yapılacak. Darbeyi gerçekleştirmeye çalışan askerlerin yalnız olmadığı görüşü hakim. Bu nedenle de darbenin askeri kanadının yanı sıra, emniyet, yargı gibi devlet kurumlarındaki uzantılarının tam olarak tespitine çalışılacak. Bu kurumlardaki FETÖ üyelerinin de kendilerine verilecek görevi bekledikleri, dolayısıyla bu kurumlardaki temizliğin de titizlikle yapılması gerektiği üzerinde duruluyor. Ekonomi ve medya boyutunun da ortaya çıkartılması sağlanacak.
EYLEM OLABİLİR
Darbe tehdidinin tam olarak bertaraf edilmediğini düşünen Hükümet, bundan sonraki süreçte "rehin alma", "intihar bombası" gibi eylemlerin yapılabileceği üzerinde duruyor. Helikopterler ve uçak ile gerçekleştirilebilecek eylemler de dikkate alınıyor. Bu nedenle de Cumhuriyet Savcılarına talimat verildi. Komutanlardan hangi emirlerin verildiği, bu emir karşısında kimin ne yaptığı tek tek ortaya çıkartılacak. Öte yandan yargı, emniyet ve mülki idaredeki FETÖ'cülerin, darbecilerin polis sorgusu ve yargılama aşamasında işi tersine çevirebilecek işlemler yapabilecekleri ihtimali düşünülerek açığa alındığı belirtildi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Darbeye karışanlarla ilgili yargılamalar hızla ve ara verilmeksizin gerçekleştirilecek. AK Parti'de, darbecilere "idam cezası"nın verilmesi yönündeki görüş ağırlık kazanıyor. Yargılamalar sürerken, bu yönde bir Anayasa değişikliği yapılabileceği üzerinde duruluyor. Bir daha Türkiye'de darbeye tevessül edilebilmesinin önünü kesecek sert tedbirler alınması tartışılıyor. Ancak Başbakan Binali Yıldırım'ın da Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada vurguladığı şekilde, idam cezasıyla ilgili Hükümet aceleci davranmayacak.
MUHALEFETİN TAVRI
Vatandaşın yoğun olarak beklediği idam cezasının yeniden getirilmesiyle ilgili olarak muhalefet partilerinden sadece MHP açık destek veriyor. CHP, "temkinli" davranırken, HDP ise idama karşı olduğunu şimdiden ortaya koyuyor. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Eğer hükümet, idam cezasının tekrar geri getirilmesi için TBMM'ye bir kanun tasarısı, teklifiyle gelirse, bugüne kadar idam cezasının kaldırılmasına tek karşı çıkan MHP, elbette aziz milletimizde oluşan bu temayülü değerlendirecektir ve karşılıksız bırakmayacaktır" dedi.