İstanbul Üniversitesi'nde 2 yıl önce koridorlara Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret içerikli afiş asan iki kişinin yargılandığı davaya bakan 43. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim Mustafa Bağarkası'nın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. Maddesi'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurulmasının altında yatan gerçek ortaya çıktı. 29 Mart'taki duruşmada Bağarkası, önceki duruşmada sanıkların avukatının TCK'nın 299. Maddesi'nin (Cumhurbaşkanına hakaret) Anayasa'ya aykırılığını ileri sürdüğünü, aykırılık iddialarının Anayasa'nın ilgili hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ilgili kararları incelenerek bir karar verilmesi yönünde talep de bulunduğunu belirterek aykırılık iddialarının incelemeye alındığını açıkladı.
KİNİNİ KUSMUŞ
Hakim Bağarkası ardından verdiği kararla TCK'nın 299. Maddesi'nin Anayasa'nın 2 ve 10'uncu maddelerine aykırı düzenleme içerdiği gerekçesini kabul ederek Cumhurbaşkanı'na hakaretin önünü açmak için topu Anayasa Mahkemesi'ne attı. Hakim Bağarkası'nın sinsi kararının arkasında yatan asıl nedenin ise hukuki kaygıdan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti iktidarına karşı beslediği düşmanlıktan kaynaklandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sürekli eleştirdiği öğrenilen Bağarkası'nın sosyal medya hesaplarında da Paralel operasyonları eleştirdiği, casusluk sanığı Can Dündar'a destek verdiği ve siyasal iktidarı diktatörlükle suçladığı tespit edildi. Hakim Bağarkası'nın HSYK seçimlerinde Paralel Yapı'nın ittifak kurduğu YARSAV içinde faaliyet göstermişti.
FETÖ ÖNÜNÜ AÇTI
Tartışmalı karara imza atan Mustafa Bağarkası'nın yükselişi Paralel Yapı ile ilişkili olduğu iddia edilen eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur döneminde başladı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına da Okur'un başında olduğu daire tarafından atandı. HSYK seçimlerinde YARSAV'dan aday olan Bağarkası, Paralel Yapı'ya mensup hakim ve savcılar tarafından da desteklenmişti.
Öte yandan Cumhurbaşkanı'na hakaretle ilgili TCK'daki ilgili maddenin İsmet İnönü zamanında yasaya girdiği öğrenildi.
Skandal karara imza atan İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Bağarkası (Solda) YARSAV Başkanı Murat Arslan ve YARSAV'ın kurucu başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile çektirdiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşmıştı.
İŞTE O KARAR
Cumhurbaşkanına hakaret etmenin önünü açmak için girişimde bulunan Mustafa Bağarkası kararında şu ifadeleri kullandı: "Mahkememizce TCK'nın 299. Maddesi'nin (Cumhurbaşkanına hakaret), Anayasası'nın 'Cumhuriyetin Nitelikleri' başlıklı 2. Maddesi'ne ve 'Kanun Önünde Eşitlik' başlıklı 10. Maddesi'ne aykırı düzenleme içerdiği kanaatine varıldığından, Anayasa'nın 152. Maddesi gereğince, Türk Ceza Kanunu'nun 299. Maddesi'nin iptaline karar verilmesi hususunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunulmasına, sanıklar haklarında görülmekte olan kamu davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi kararının sonucunun beklenmesine karar verildi."
AYM PKK'LI TERÖRİSTİ HAKLI BULDU
Anayasa Mahkemesi (AYM), Bingöl'de polis karakoluna saldırı düzenleyerek bir polisi şehit eden ve 6 yıl süren yargılama sonunda iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan PKK'lı terörist "Harun" kod alı Sertaç K'nın, makul sürede yargılanma hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına ve başvurucuya 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.
BU TWEETLER ONA YAZILSAYDI NE DERDİ?
AVRUPA HAPİSLE CEZALANDIRIYOR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TCK'nın Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu düzenleyen 299'uncu maddesi cumhuriyetin kuruluşundan bu yana uygulandığını belirterek, aynı düzenlemenin İtalya, İngiltere, Polonya, Almanya, İspanya, Fransa, Belçika, Litvanya, Hollanda gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinde de olduğunu açıkladı. Adalet Bakanlığı'nın araştırmasına göre, devlet başkanına, cumhurbaşkanına ve bazı ülkelerdeki krala hakaret suçunu düzenlemeleri şöyle:
- İtalya: 5 yıla kadar hapis
- Polonya: 3 yıla kadar hapis
- Almanya: 5 yıla kadar hapis
- İspanya: 2 yıla kadar hapis
- Belçika: 3 yıla kadar hapis
- Yunanistan: 3 ay hapis
- Hollanda: 5 yıla kadar hapis
- Portekiz: 3 aya kadar hapis