Paralel yapının gizli kamera kumpaslarıyla ilgili önemli bir gelişme daha deşifre oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün teknik takip yapmak amacıyla envanterine aldığı gizli kameraların, o dönem görevde bulunan paralel polisler tarafından Tayvan'dan getirtildiği iddia edildi. Yalnızca gizli kamera üreten ve yabancı gizli servislere satan Tayvan menşeili firma ile paralel polislere ise Fethullahçı yapıya mensup Hüseyin Kızmaz'ın aracılık etti. Tayvan İmamı olarak görevlendirilen Kızmaz ekibiyle birlikte, polisler ile şirket arasında tercüme ve toplantı işlerini organize etti. Paralel polisler tarafından devletin parasıyla alınan kameraların, faturalar üzerinde oynama yapılarak emniyet envanterine girmediği iddia ediliyor.
FUARA GİDİYORUZ YALANI
Paralel yapının Tayvan İmamı Hüseyin Kızmaz, Ankara merkezli Vendeka Şirketler Grubu'nun Pasifik Bölgesi İş Geliştirme Müdürü olarak görev yapıyor. İddialara göre Kızmaz, polisleri fuar bahanesiyle Tayvan'a götürüp şirket ile bir araya getiriyor ve bu satışlardan belli oranda da komisyon alıyor. Daha önce Çin'in Guanzo bölge sorumlusu olan Kızmaz, zamanla Tayvan imamlığına terfi ettiği öğrenildi. Tayvan'da yalnızca gizli kamera üretimi yaparak ülkelerin istihbarat servislerine ekipman desteği sağlayan şirket ile görüşen emniyet istihbaratı, bu ürünleri teknik takip çerçevesinde kullanacağı için yasal olarak temin etti.
DEVLETTE ÖDETTİLER
Polis mahkeme kararı olduğu taktirde teknik takip ekipmanlarını yasal olarak kullanabilirken, tam da bu noktada paralel kumpasçılar devreye girdi. Gizli kameraları Tayvan menşeili firma aracılığıyla tedarik eden polisler, emniyetin ihtiyaç duyduğu teknik takip ekipmanlarını kendi düzenekleri için iki katı sipariş etti. Gizli kamera alımları sırasında ekipman adetlerini, mevcut fiyatından daha yükseğe faturalandıran polisler, bu sayede emniyet envanterine hiç dahil edilmeyen ekipmanların parasını da devletten aldı.
YÜKSEK FİYATLI ALIMLARDA DEVLET İHALE KURUMU DEVREYE GİRİYOR!
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından alımları yapılacak cihazlar, talep doğrultusunda ihale usulü alınıyor. Yüksek fiyatlı ekipman satın alımı gerektiğinde Devlet İhale Kanunu devreye giriyor. Bazı şubelerin yaptığı özel alım istekleri, direkt Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ulaştırılıyor. EGM talebi, İçişleri Bakanlığı'na iletiyor. Burada devreye, alınan ürünün ne olduğu, niteliği ve fiyatı giriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, alımların yapılması için çeşitli kurum ve kuruluşlardan görüş alıyor. Bu görüşler doğrultusunda ihale açılıyor.
Kaynak: Yenişafak