Yabancı ülke diplomat ve büyükelçilik görevlilerini dinlediği tespit edilen FETÖ'ye uluslararası casusluk soruşturması açıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri Fetullah Gülen'in iadesi konusunda girişimlerin başlatıldığı kritik bir dönemde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da örgüt hakkında uluslararası casusluk konulu çok önemli bir soruşturma başlattı.
DİPLOMATLARIN TAPELERİ
Sözde Selam Tevhid Terör örgütü soruşturması kapsamında İstanbul İstihbarat ve Terör Şube polislerinin Türkiye'de görevli bazı ülke diplomat ve büyükelçilik görevlilerini dinledikleri, fiziki takibe tabi tuttukları belirlendi. Diplomatik dokunulmazlıkları hiçe sayılarak gerçekleştirilen dinlemelerin tape haline getirilip soruşturma dosyasına konulduğu belirlendi.
ULUSLARARASI CASUSLUK
Selam kumpası davasını açıp 10529 sayfa iddianame hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan soruşturmayı yürüttüğü sırada yabancı diplomatlara yönelik söz konusu yasadışı dinleme ve fiziki takip tutanak ile tapelerini klasörler içinde buldu. Bu belge ve bilgileri farklı bir dosya bünyesinde toplayan ve ana dosyadan ayırma kararı veren Fidan FETÖ'ye ilişkin uluslararası casusluk soruşturması dosyası açtı.
YUNAN DİPLOMATLAR
Yasadışı dinlenen diplomatik görevliler arasında İran ve Yunan büyükelçilik görevlilerinin olduğu öğrenildi. Şüpheliler arasında ise Ali Fuat Yılmazer ve Hayati Başdağ gibi kamuoyunun yakından tanıdığı FETÖ tutuklusu polisler var. Savcılığın ilerleyen günlerde uluslararası casusluk soruşturması kapsamında ilerleyen günlerde ifade işlemi gerçekleştireceği öğrenildi. Türk Ceza Kanunu'nun 331. maddesinde Uluslararası Casusluk suçu şöyle düzenleniyor: Yabancı bir devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, diğer bir yabancı devlet lehine siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden vatandaşa veya bunu Türkiye'de temin etmiş bulunan yabancıya bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.
"FİŞLEMELER GÜLEN'İN ARŞİVİNDE"
Paralel Devlet Yapılanması'nın "casusluk ve yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında 23'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, "Gülen'in sahip olduğu özel arşivde örgütün yasa dışı adli ve önleme dinlemeleri, kendine ait gelişmiş cihazlarla yaptığı teknik takip, telefon ve ortam dinleme kayıtları, kamu personeline yönelik fişlemeler ve örgütle teması olan öğrencilerin ve ailelerinin bilgileri bulunmaktadır. Kamu kurumlarında çalışan örgüt mensuplarının bilgileri de örgüt tarafından güncel olarak arşivlenmektedir" denildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Okan Özsoy tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 721 sayfalık iddianamede şu tespitler yer aldı.
* TÜBİTAK'ın özellikle en gizli birimlerinden olan 'Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi'ndeki (BİLGEM) kadrolar sayesinde devletin üst düzey siyasi ve bürokratlarınca kullanılan kriptolu telefonların dinlendiği ortaya çıkmıştır.
* Örgüt, askeri okullara, Polis Akademisi ve Polis Koleji'ne sokulacak öğrencileri kendi dershanelerine gerçek isimleri ile kayıt etmemektedir. Bu öğrencilere sınav soruları sınavdan önce verilir. Buna örgüt jargonunda 'Fetih Okutmak' denir. 'Sınavda çıkacak soruların öğrencilere okutup ezberletilmesi' demektir.