Kolombiya hükümeti, ülkede 1964'ten bu yana aktif olan sol görüşlü örgüt Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kasım 2012'den bu yana yürütülen barış görüşmelerinde sonunda anlaşmaya varıldı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Küba'nın başkenti Havana'da yaptığı açıklamada, FARC örgütü ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını duyurdu. Santos, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinin gelecek 6 ay içinde sonuçlanacağını kaydetti.
CASTRO DA KATILDI
Devlet Başkanı Santos, anlaşma imzalanmasından itibaren 60 gün içinde de FARC'ın silah bırakacağını söyledi. Anlaşma gereği çatışmalarda işlenen suçların yargıya taşınması için özel mahkemeler kurulacak. Santos, "Geçmişte suç işleyenler kesinlikle cezalarını çekecek" dedi. Küba'nın başkenti Havana'da açıklanan anlaşma kararının ardından Devlet Başkanı Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tokalaştı. Görüşmelere ev sahipliği yapan Küba Devlet Başkanı Raul Castro da ikilinin elini sıktı. İki taraf arasında varılan karardan övgüyle söz eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Kolombiya için barış hiç olmadığı kadar yakın" ifadesini kullandı. Londono, "Barış anlaşmasının ardından FARC'ın yasal siyasi bir harekete dönüşümünü sağlamak için çabaların artırılması artık iki tarafın elinde" dedi.
YASADIŞI TİCARETTEN YILDA 500 MİLYON DOLAR
FARC, ağustos ayında daha önce ilan ettiği tek taraflı ateşkesi uzattığını bildirmişti. Taraflar daha önce de mayınların temizlenmesi, eski FARC üyelerinin siyasete katılması, toprak reformu ve uyuşturucu ticaretinin sonlandırılması gibi konularda anlaşmıştı. FARC örgütünün yürüttüğü yasadışı ticaretten yılda 500 milyon dolar gelir elde ettiği biliniyordu. FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı ve Latin Amerika'nın en uzun soluklu silahlı mücadelesinde 220 bin kişi ölmüş, 5 milyon kişi yerlerinden olmuştu. Ölenlerin yüzde 80'ini siviller oluşturdu.